Hlavní obsah

V táboře u Calais je přes 9000 migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais

V provizorním táboře pro migranty u Calais nyní žije nejvíc lidí od jeho vzniku na začátku loňského roku. Zástupci prefektury v něm napočítali na 6900 obyvatel, uvedla v pátek agentura DPA. Nezávislé organizace ale odhadují počet na 9000 lidí, stejně jako republikánská starostka Natacha Bouchartová, napsal britský bulvár Daily Mirror.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Letecký snímek tábora Džungle v Calais s obytnými kontejnery

Článek

Počet uprchlíků stoupá navzdory snaze francouzských úřadů počet obyvatel tábora snížit. Denně do něj dorazí v průměru sedmdesát až sto lidí. Od června počet migrantů vzrostl o víc než dvě tisícovky.

Podle nevládní organizace L´Auberge des Migrants v táboře žije 9100 migrantů. Je mezi nimi 865 dětí, z nichž 676 nedoprovázejí dospělí. Hrozí jim proto, že mohou být různě zneužity, varovala charita.

Snaha omezit počet uprchlíků přitom selhává. Na jaře byla stržena jižní část tábora a prefektura nechala přesunout tisíce lidí do uprchlických center v jiných částech země.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Migranti stojí ve frontě u provizorního obchodu s potravinami v táboře Džungle v Calais.

Podle nevládních organizací však stát již nemá dostatek náhradního ubytování, aby mohl evakuovat i severní část tábora. Na části tábora stany nahradily kontejnery.

Všichni se pokoušejí nějak dostat do Velké Británie. Snaží se zastavovat kamióny. Zapalují proto na silnici ukradené popelnice. Když jedna skupina vytvoří zácpu, další vyběhnou z úkrytu a pokouší se dostat na korby.

Marná žádost o posily

Policie jim v tom nedokáže bránit, protože počet policistů v oblasti klesl za rok z 1300 na tisíc, i když tehdy bylo v Calais jen 6000 migrantů. Starostka Bouchartová, která je naladěna proti migrantům.

„Policistů není dost a jsou vyčerpáni. Už je to přes rok, co jsem žádala o nasazení armády,” řekla. Se svojí žádostí ale neuspěla.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Hroby migrantů, kteří přišli o život při snaze překonat Lamanšský průliv. Snímek je z muslimské sekce hřbitova v Calais.

Vlivná britská asociace dálkových dopravců RHA už podle britského Expressu varovala, že chaos může ohrozit britskou ekonomiku. Sami řidiči se migrantů obávají, protože na ně útočí.

Když by však britská policie našla v jejich vozidle migranty, čekají je vysoké pokuty. I dopravci by uvítali nasazení vojáků, RHA po něm volala v červnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám