Hlavní obsah

V EU sílí hlasy požadující ukončení přístupových rozhovorů s Tureckem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Pro ukončení jednání s Tureckem o vstupu do EU se v noci na úterý vyslovil místopředseda Evropského parlamentu Alexander Graf Lambsdorff. Podpořil požadavek rakouského kancléře Christiana Kerna i šéfa rakouské diplomacie Sebastiana Kurze, kteří k ukončení přístupových jednání vyzvali minulý týden a vysloužili si tím ostrou kritiku z Turecka.

Článek

Ukončení jednání s Ankarou by podle Lambsdorffa bylo „užitečné pro evropskou myšlenku”.

„Německo a Rakousko by nyní měly táhnout za jeden provaz a nedat souhlas s otevřením nových kapitol. To by byl faktický konec přístupového procesu,” uvedl tento člen vedení liberální Svobodné demokratické strany (FDP), která po posledních volbách poprvé od konce války nemá v německém parlamentu žádného poslance.

Rakouský kancléř Kern a ministr zahraničí Kurz jsou v současnosti asi nejhlasitějšími zastánci ukončení přístupových jednání s Tureckem. Jako důvod uvádějí rozsáhlé čistky po zmařeném pokusu o státní převrat v Turecku, které jsou podle nich namířenéy i proti kritikům prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, kteří s pučem nemají nic společného. [celá zpráva]

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu poté označil Vídeň za „metropoli radikálního rasismu”. [celá zpráva]

Vstup v nedohlednu

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v pátek uvedl, že jednání s Ankarou jsou sice ve slepé uličce, vyslovil se však proti jejich úplnému ukončení.

Přístupová jednání by měla pokračovat i podle německého vicekancléře Sigmara Gabriela, a to i přesto, že podle něj Turecko nemá šanci se „v příštích deseti dvaceti letech“ stát členem EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám