Hlavní obsah

Erdogan svolal demonstraci, přišly statisíce lidí

– Istanbul • Aktualizováno

Do Istanbulu dorazily v neděli v podvečer statisíce lidí na demonstraci, kterou svolal prezident země Recep Tayyip Erdogan. Dal jí název Shromáždění demokratů a mučedníků. Přišli i zástupci opozice. Některé zdroje uvádějí, že účastníků byl až milión. Erdogan na akci zopakoval, že by podepsal znovuzavedení trestu smrti.

Foto: Handout, Reuters

Nedělní demonstrace v Istanbulu

Článek

Akce se koná na náměstí Yenikapi v evropské části metropole, místo celé zčervenalo pod náporem červených vlajek.

Kromě Erdogana mezi zúčastněné dorazil premiér Binali Yildirim, oba s sebou přivedli manželky.

"Pokud parlament schválí znovuzavedení trestu smrti, budu to akceptovat," řekl Erdogan před davem. Podle tureckého deníku Hürriyet lidé skandovali, že si obnovení trestu smrti přejí. Turecký prezident jako argument uvedl, že tento trest existuje v USA, Japonsku a "mnoha dalších zemích".

Foto: Umit Bektas, Reuters

Demonstrant v Istabulu

Erdogan chce akcí svým nepřátelům vzkázat, že lid je jednotný, proto byli pozváni i představitelé stran, které stojí v opozici proti vládní AKP, středolevé Lidové republikánské strany (CHP) a krajně pravicové Strany národní akce (MHP).

Podle agentury Anadolu je to první společná masová demonstrace těchto dvou formací s vládní stranou.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecký prezident Reccep Tayyip Erdogan (třetí zleva) s manželkou (v bílém) a s šéfy opozičních stran, dorazili na demonstraci v Istanbulu

Manifestace, na jejíž přípravě se kromě policie podílelo na 13 000 lidí, má završit třídenní pravidelné demonstrace, na nichž lidé v ulicích vyjadřovali podporu vládě od pokusu o převrat z 15. července.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Náměstí pod náporem demonstrantů s vlajkami zčervenalo

Ze zosnování puče, při němž zemřelo 290 lidí, turecká vláda obviňuje islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije léta v USA a jehož hnutí Erdogan pronásleduje dlouhodobě. Po pokusu o převrat tažení proti němu ještě zintenzivnil. Turecko čelí kritice, že provádí čistky, zatčeny byly tisíce osob, další desetitisíce přišly o práci nebo možnost vycestovat ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám