Hlavní obsah

Politika Merkelové za teror nemůže, myslí si většina Němců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Nedávné teroristické útoky v Bavorsku podle většiny Němců nijak nesouvisejí se vstřícnou migrační politikou kancléřky Angely Merkelové. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který na zadání časopisu Stern zpracovala agentura Forsa.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová na bohoslužbě za oběti střelby v Mnichově. Útočník tam 22. července zabil devět lidí.

Článek

Spojovat vstřícnost Merkelové k uprchlíkům se spoluzodpovědností za červencové útoky odmítá 69 procent dotázaných. Naopak to, že nese Merkelová na atentátech kvůli svému postupu v migrační krizi vinu, si myslí 28 procent respondentů.

Z těch, kdo spojují nedávné útoky ve Würzburgu a Ansbachu se spolkovou kancléřkou, se víc než tři čtvrtiny označily za voliče pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD).

Proti tezi, že Merkelová do země svou politikou přilákala teroristy, se staví i dvě třetiny voličů konzervativní bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), jejíž předseda a bavorský premiér Horst Seehofer je jedním z nejtvrdších kritiků současné migrační politiky spolkové vlády.

Sám Seehofer nicméně před časem uvedl, že Merkelové za teroristické útoky v jeho spolkové zemi nedává sebemenší vinu.

Víc policistů, rychlejší vyhošťování 

Polovina dotázaných Němců se domnívá, že bezpečnostní složky nejsou dostatečně připravené a vybavené na to, aby občanům zajistily maximální možnou ochranu.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: V Kolíně nad Rýnem začíná za přísných bezpečnostních opatření tradiční karneval

Nejčastěji by si účastníci průzkumu přáli navýšit počet policistů a zlepšit i jejich technické vybavení. Zhruba 65 procent dotázaných by uvítalo nasazení armády ve vnitrozemí v případě teroristického útoku. [celá zpráva]

Tři čtvrtiny dotázaných se v anketě vyslovily také pro rychlejší vyhošťování odmítnutých žadatelů o azyl.

Neúspěšní žadatelé o azyl, kteří se dopustili trestného činu, by měli být vraceni i do zemí, které německé úřady nepovažují za bezpečné, uvedlo 73 procent respondentů. Zhruba stejný počet lidí by si přál také přísnější hraniční kontroly.

Černý měsíc v Bavorsku

Bavorsko v červenci zažilo několik tragických útoků. Nejprve zaútočil afghánský běženec nožem a sekyrou na cestující ve vlaku do Würzburgu a zranil pět lidí, než ho policie zastřelila.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Červencové útoky v Německu

O několik dní později zabil Němec s íránskými kořeny devět lidí u mnichovského nákupního centra Olympia a následně se v bavorském městě Ansbach odpálil odmítnutý syrský žadatel o azyl, přičemž zranil 15 lidí. K útoku v Ansbachu se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Související články

Zvládneme to, slíbila znovu Němcům Merkelová

Německá vláda se postará o potrestání lidí usilujících o rozpoutání násilí a přijme sérii opatření, aby se neopakovaly útoky, které Německo v uplynulém týdnu...

Výběr článků

Načítám