Hlavní obsah

Papež František navštívil Osvětim, oběti uctil tichou modlitbou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvětim
Aktualizováno

Papež František v pátek navštívil někdejší nacistický koncentrační tábor v polské Osvětimi. Je třetí hlavou katolické církve, která do tábora, v němž nacisté povraždili více než milión lidí, většinou Židů, zavítala. Vatikán avizoval, že papež uctí oběti v tichosti modlitbou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František navštívil bývalý koncentrační tábor OsvětimVideo: AP

 
Článek

Papež se skloněnou hlavou prošel nejdříve bránou tábora s nápisem Arbeit Macht Frei (Práce osvobozuje). Pak ve svém papamobilu projel kolem vězeňských baráků a posadil se na lavičku, kde delší dobu setrval v modlitbě, opět se sklopenou hlavou. František také zapálil svíci u tzv. Stěny smrti, pomodlil se v cele, v níž pobýval františkánský mnich Maximilian Kolbe, jehož pak nacisté zavraždili, a objal se s pamětníky, kteří Osvětim přežili.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Papež František v Osvětimi

Foto: David W Cerny, Reuters

František se modlí u tzv. stěny smrti, kde členové SS postříleli desítky vězňů.

Foto: Reuters

Papež se zdraví z mužem, který přežil Osvětim.

František je třetí hlavou římskokatolické církve, která Osvětim navštívila. Poprvé tak učinil polský rodák Jan Pavel II. v roce 1979. V roce 2006 ho následoval Benedikt XVI.

František měl původně do Osvětimi letět, ale vzhledem ke špatnému počasí bylo rozhodnuto, že se z Krakova, vzdáleného 65 kilometrů, přesune vozem. Papež v pátek navštíví také dětskou nemocnici v Krakově a zúčastní se křížového procesí mladých lidí. Papež v Polsku pobývá u příležitosti Světových dnů mládeže v Krakově.

Foto: Filippo Monteforte/Pool, Reuters

Papež František vchází do brány vyhlazovacího tábora Osvětim

Koncentrační tábor Osvětim

Němci ho původně zřídili pro polské politické vězně v roce 1940, rok po obsazení Polska. Tábor Auschwitz I. se nacházel v areálu bývalých kasáren.

Později, roku 1942, byl na druhé straně města vybudován rozsáhlý vyhlazovací tábor Auschwitz II – Birkenau (Březinka) a menší tábor Auschwitz III – Monowitz u blízké vesnice Monowice.

Odhaduje se, že v Osvětimi a Březince nacisté zavraždili 1,1 až 1,5 miliónu lidí, většinou Židů. Celkem bylo za války vyvražděno kolem šesti miliónů Židů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám