Hlavní obsah

Dozorce z Osvětimi se u soudu omluvil, že přihlížel bezpráví

Detmold

Bývalý dozorce z nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi Reinhold Hanning se v pátek u soudu v německém Detmoldu omluvil, že nečinně přihlížel páchání bezpráví. Informovala o tom agentura DPA. Čtyřiadevadesátiletý bývalý člen jednotek SS je obžalován z podílu na vraždě 170 000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu začal soud s bývalým dozorcem z koncentračního tábora OsvětimVideo: Reuters

 
Článek

„Stydím se za to, že jsem přihlížel bezpráví a nic jsem proti tomu neudělal,” uvedl Hanning. „Je mi to upřímně líto,” dodal s tím, že lituje, že byl členem zločinecké organizace, která je zodpovědná za smrt mnoha nevinných lidí a zničení nespočetných rodin.

Před samotným prohlášením přečetli Hanningovi obhájci před soudem 23stránkovou zprávu o jeho dětství a působení ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Obžalovaný v ní přiznává, že o páchání masových vražd věděl. Zároveň ale zpráva vykresluje obraz muže, který se proti svému povolání do služby a pozdější činnosti jako táborový dozorce neměl šanci bránit.

Hanning sloužil v Osvětimi od ledna 1943 do června 1944, a podle Centrály pro zločiny nacismu se tak podílel na holokaustu. Střežil údajně nejen tábor, ale dohlížel i na přijíždějící transporty.

Zřejmě poslední soudní procesy 

V Německu v současnosti probíhají zřejmě poslední soudní procesy, v nichž se ze svých činů zodpovídají členové personálu nacistických koncentračních táborů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám