Hlavní obsah

Kněze ve Francii útočníci donutili pokleknout, pak ho zavraždili

– Rouen • Aktualizováno

Kněz Jacques Hamel (86), jehož při ranní mši v kostele v Normandii podřezali dva útočníci, byl donucen kleknout si, než ho zavraždili. Uvedla to svědkyně, která se mše účastnila. Hamel přitom v kostele ve městě Saint-Étienne-du-Rouvray jen zastupoval svého kolegu, byl už téměř deset let v důchodu.

Foto: Doicese of Rouen, ČTK/AP

Kněz Jacques Hamel

Článek

„Všichni křičeli: Přestaňte, přestaňte, nevíte, co děláte. Přinutili ho kleknout si. Chtěl se bránit. A pak se ta tragédie stala,“ řekla televizi BFM sestra Daniella.

Dodala ještě, že útočníci si svůj čin natáčeli: „Natáčeli se. Kolem oltáře provedli něco na způsob kázání, v arabštině. Je to hrůza“.

Sestře Danielle a dvěma dalším lidem se podařilo z kostela utéct. Další sestru útočníci vážně pobodali a žena v nemocnici bojuje o život.

K útoku se přihlásil Islámský stát, uvedl, že ho provedli „jeho vojáci”.

Hamel by vysvěcen na kněze v roce 1958 a většinou působil v severozápadní Francii. V Saint-Étienne strávil 30 let.

Do důchodu oficiálně odešel ve svých 75 letech, arcidiecéze v Rouenu ho ale žádala, zda by nepomohl, když bude jeho nástupce otec Auguste Moanda-Phuati příliš zaneprázdněn. Hamel souhlasil a vypomáhal i v blízkém městečku Elbeuf.

„Byl to dobrý člověk,“ řekl o něm člen městské rady Hervé Morin a podobně hovoří i ostatní. „Nerad se stavěl do čela, byl zdrženlivý,“ vypověděli věřící pro magazín L’Express. „Byl to člověk, který dělal svoji práci až do konce. Byl starý, ale pro každého vždy k dispozici. Byl to dobrý kněz“.

Foto: Farnost Saint-Etienne, Reuters

Kněz Jacques Hamel na archivním snímku.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzská policie oblast kolem kostela, kde došlo k vraždě, uzavřela.

Dvojice útočníků udeřila během mše v úterý ráno. Knězi podřízli hrdlo a ohrožovali dalších pět lidí uvnitř. Vážně zranili jeptišku, jejíž zdravotní stav je kritický. Policejní zásahová jednotka oba útočníky zastřelila.

„Nikdy by mě nenapadlo, že se stane něco takového. Nikdo nás nikdy neohrožoval,“ vypověděl šokovaný kněz Moanda-Phuati. Ten byl na dovolené a Jacques Hamel ho zastupoval.

K návratu domů z mezinárodního srazu katolické mládeže v Krakově se po útoku rozhodl arcibiskup z Rouen Dominique Lebrun.

„Katolická církev nemá jiných zbraní než modlitbu a bratrství mezi lidmi. Opustím stovky mladých lidí tady, kteří jsou budoucností lidství, skutečného lidství, a žádám je, aby se tváří v tvář takovému násilí nevzdávali a stali se apoštoly civilizace lásky,“ prohlásil.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Protiteroristická jednotka francouzské policie u kostela Saint-Étienne, kde útočníci zavraždili kněze.

Foto: Mapy.cz

Útoky ve Francii

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám