Hlavní obsah

Erdogan čistí Turecko od „viru”. Pozatýkáno šest tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecké bezpečnostní složky po pátečním pokusu o vojenský převrat pokračují v čistkách a zatýkání pučistů. V poutech už skončilo šest tisíc lidí. Prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil na pohřbu těch, kteří při střetech s armádními rebely přišli o život, že v Turecku probíhá čištění státních institucí od „viru”.

Foto: Kemal Aslan, Reuters

Portrét tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na budově u Taksimského náměstí v centru Istanbulu

Článek

Oním virem Erdogan podle svých slov myslí příznivce duchovního Fethullaha Gülena, jehož označuje za strůjce pátečního nezdařeného puče. Pokus o převrat podle něj provedla Gülenova „teroristická skupina” a podařilo se ho zhatit díky „vůli národa”.

Své příznivce Erdogan vyzval, aby zůstali v ulicích. „Není to záležitost dvanácti hodin,” řekl.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Voják se chrání před civilisty na mostě přes Bosporskou úžinu v Istanbulu. Snímek z 16. července 2016

Vicepremiér Mehmet Şimşek už sice oznámil, že je v situace v zemi plně pod kontrolou, agentura Reuters ale napsala, že v Istanbulu ještě v neděli vzdorují hrstky armádních pučistů.

„Velký úklid”

Pozatýkáno bylo šest tisíc lidí, uvedl podle státní agentury Anadolu ministr spravedlnosti Bekir Bozdag.

Většinou se jedná o příslušníky armády, soudce a státní zástupce. „Velký úklid” bude podle Bozdaga nadále pokračovat. Ve věznicích skončilo 2839 vojáků, včetně několika armádních generálů. Byly také vydány příkazy k zadržení na 2745 soudců.

Mezi zatčenými vojáky je i generál Bekir Ercan, velitel letecké základny Incirlik na jihu Turecka. Jde o základnu, odkud startují vojenská letadla Američany vedené koalice k operacím proti Islámskému státu v Sýrii a v Iráku.

Zatčení generála Bekira Ercana, velitele letecké základny Incirlik (na snímku vlevo nahoře), deseti vojáků a policejního důstojníka.

Turecko základnu v sobotu uzavřelo pro vojenská letadla vzdušný prostor a odstřihlo ji od elektřiny. V neděli už byl ale provoz obnoven a Američané znovu startovali k náletům na Islámský stát.

Pučisté měli šest stíhaček

Agentura DPA uvedla s odvoláním na vládní zdroje, že pučisté měli pod kontrolou šest stíhaček F-16.

Odletěly údajně z letecké základny v jihotureckém Diyarbakiru, přeletěly nad Istanbulem a Ankarou a následně přistály na základně u středotureckého města Malatya. Stroje už jsou ale v moci části armády věrné turecké vládě.

Francie kritizuje čistky

Ostrou výhradu vyslal v neděli do Turecka francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Uvedl, že zmařený pokus o vojenský převrat nedává tureckému prezidentovi bianko šek na čistky v řadách kritiků.

„Chceme, aby v Turecku plně fungoval právní stát,” uvedl Ayrault.

„Puč není bianko šekem pro pana Erdogana. Nemohou následovat čistky,” dodal.

Život v Turecku se pomalu vrací do normálních kolejí. Bez problémů tak například fungují banky i burza.

V neděli večer turecké ministerstvo zahraničí oznámilo, že při pokusu o převrat zemřelo 290 lidí, z nichž je víc než 100 pučistů. Dalších nejméně 1400 lidí bylo zraněno.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám