Hlavní obsah

Záblesk milosrdenství: Turecký policista ochránil vyčerpaného tankistu před rozvášněným davem

Ankara

V Turecku probíhají po pátečním pokusu části armády o převrat čistky a v Istanbulu ještě v neděli zatýkali hrstky pučistů v ulicích, kteří se odmítali vzdát. Na některých místech přívrženci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vzdávající se vojáky lynčovali. Místní televize IHA zveřejnila video, na němž bezbrannému tankistovi přispěchal na pomoc policista a odvedl ho do bezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecký policista ochránil tankistu před rozvášněným davemVideo: AP

 
Článek

Záběry pocházejí z blíž nespecifikovaného místa v Ankaře. Rozvášněný dav tam v sobotu obklíčil stojící tank, v němž zůstal jediný voják. Civilisté ho zasypávali kamením a na tankistu uvnitř rozhořčeně pokřikovali.

Očividně vyčerpaný mladý muž na záběrech bezradně čeká a bojí se z obrněnce vylézt. Kdosi navíc na místě odpálil dýmovnici nebo granát se slzným plynem.

Po chvíli se osmělí jeden z rozezlených příznivců prezidenta, vylézá na tank a vojáka se pokusí vytáhnout ven. Když se mu to nepodaří, opakovaně ho kope do hlavy. Z davu se v tom okamžiku ozývá potlesk.

Voják po chvíli částečně vyleze z věže, chrání si hlavu před dopadajícími kameny i slzným plynem a nakonec zvedá ruce nad hlavu na znamení toho, že se vzdává.

Situace se na chvilku uklidní a k vojákovi vylezou dva civilisté, kteří se s ním dohadují. Z davu ale vyletí několik dalších kamenů. V tu chvíli se k tankistovi dostane policista v plynové masce a nakonec ho vytáhne z věže a odvede do bezpečí. Jestli byl voják zatčen kvůli účasti na pokusu o převrat, není jasné.

Foto: Stringer, Reuters

Turečtí vojáci blokují jeden ze dvou mostů přes Bosporskou úžinu v Istanbulu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Policisté vodním dělem rozhánějí vzbouřené vojáky, kteří blokovali most přes Bosporskou úžinu. Snímek z 16. července 2016

Foto: Murad Sezer, Reuters

Dav bije vojáky, kteří se na mostě přes Bosporskou úžinu vzdali a policisté je zatkli. Snímek z 16. července 2016

Ne všichni, kdo se účastnili vojenského převratu, měli takové štěstí. V sobotu se na sociálních sítích objevil snímek ostatků muže v uniformě s odříznutou hlavou. Údajně jde o vojáka zavražděného na mostě přes Bosporskou úžinu.

Někteří zadržení řadoví vojáci tvrdili, že o snaze svrhnout vládu prezidenta Erdogana nevěděli. V sobotu mluvili o tom, že když byli v pátek večer v ulicích, poslouchali rozkazy důstojníků. Ti jim prý tvrdili, že jde o cvičení. [celá zpráva]

Turecký vicepremiér Mehmet Şimşek v neděli oznámil, že úřady v souvislosti s pučem zadržely 6000 lidí a v zemi byl obnoven pořádek. Většina zatčených jsou vojáci, soudci a také státní zástupci. „Velký úklid” prý bude pokračovat. [celá zpráva]

Foto: Murad Sezer, Reuters

Civilista na mostu přes Bospor bije zadrženého vojáka. Snímek z 16. července 2016

Foto: Murad Sezer, Reuters

Voják se chrání před civilisty na mostě přes Bosporskou úžinu v Istanbulu. Snímek z 16. července 2016

Foto: Murad Sezer, Reuters

Policisté chrání na mostu přes Bospor před rozvášněnými civilisty zadrženého vojáka. Snímek z 16. července 2016

Vládní zdroj agentuře Reuters v neděli řekl, že v Istanbulu stále odolává vládním silám několik skupin pučistů. Nepředstavují podle něj ale vážnou hrozbu.

Pod kontrolou

„Rozhodli jsme o všech potřebných opatřeních. Máme vše pod kontrolou. Není důvod se obávat,” napsal vicepremiér Şimşek v příspěvku na Twitteru, který adresoval především zahraničním investorům.

Podle vicepremiéra politická stabilita Turecka po neúspěšném puči posílila.

V neděli večer turecké ministerstvo zahraničí oznámilo, že při pokusu o převrat zemřelo 290 lidí, z nichž je víc než 100 pučistů. Dalších nejméně 1400 lidí bylo zraněno.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Proč převrat v Turecku nevyšel

Několik pátečních hodin se zdálo, že stovky tureckých vojáků převzaly v zemi strategické body v Ankaře i Istanbulu. Po prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi...

Výběr článků

Načítám