Hlavní obsah

Mezi oběťmi v Nice jsou i děti

Nice
Aktualizováno

Deset dětí - chlapci i děvčata - je mezi 84 oběťmi čtvrtečního útoku ve francouzském městě Nice. Do ulic byly povolány stovky policistů kvůli posílení bezpečnosti a vyšetřování. Promenáda na pobřeží Středozemního moře byla do odvolání uzavřena. Vláda vyhlásila třídenní státní smutek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé prchají z promenády s dětmi v náručíVideo: Reuters

 
Článek

„Byly tam tisíce lidí včetně mnoha rodin s malými dětmi,“ vylíčil pro list The Guardian sváteční oslavy pádu Bastily John Curtis a další svědek, a Kanaďan Ramiro Mora pro BBC dodal: „Byla to rodinná událost, byla tam nemluvňata. Sledovat ty lidi, jak táhli své děti, když prchali ulicí, bylo neuvěřitelné.“

Foto: ČTK/AP

Muž s dítětem v místě útoku v Nice

Další svědkové vylíčili, že někteří rodiče v panice prchajícího davu přehazovali své děti přes ploty a bariéry, aby je ochránili.

Podle francouzských médií bylo 54 dětí během útoku zraněno.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Uzavřená promenáda v Nice

Wassim Bouhel přišel o ženu. Francouzské televizi iTele řekl, že nešlo předvídat, kudy útočník s kamiónem pojede: „Bylo to jako blouznění, kamión jel cikcak. Neměl jste tušení, kudy pojede. Moje žena, o metr dál, byla mrtvá. Ten kamión projel vším – přes stojany, kolem stromů.“

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Vyšetřovatelé na místě útoku

Policie pobřežní promenádu, kde se konaly oslavy s ohňostrojem, do odvolání uzavřela. Ranní úsvit podle agentury Reuters odhalil skvrny uschlé krve na zemi, rozbité dětské kočárky, nedojedenou bagetu a všechno další, co lidé v panice zanechali na místě nebo poztráceli. Mezi provizorními policejními bariérami ještě ležela zakrytá těla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Forenzní znalci ohledávají náklaďák na promenádě v NiceVideo: Reuters

Foto: Eric Gaillard

V davu bylo mnoho rodin s dětmi.

Češi mezi oběťmi nejsou

Mezi 84 oběťmi nebyli žádní Češi, vyplývá z předběžných informací ministerstva zahraničí. Jedna Češka utrpěla lehké zranění.

Úřady mezitím povolaly do Nice okolo 500 policistů kvůli posílení bezpečnosti i vyšetřování. Oblíbená a rušná přímořská Promenade des Anglais byla do odvolání uzavřena. Zrušeny byly i dvě velké kulturní akce – páteční koncert zpěvačky Rihanny a jazzový festival, který měl začít v sobotu.

Premiér Manuel Valls vyhlásil od soboty třídenní státní smutek.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Promenáda byla do odvolání uzavřena.

Reklama

Výběr článků

Načítám