Hlavní obsah

Zeman i Sobotka odsoudili útok v Nice, prezident je pro tvrdší postup vůči teroristům

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman i premiér Bohuslav Sobotka vyjádřili hlubokou lítost a soustrast rodinám obětí nočního teroristického útoku ve francouzském městě Nice, při němž zemřelo nejméně 84 lidí. Zeman se během návštěvy Mongolska současně vyjádřil pro razantnější postup vůči teroristům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Pan prezident v souvislosti s terorem ve francouzské Nice vyjadřuje hlubokou lítost a soustrast rodinám obětí. Pan prezident upozorňuje na celou sérii těchto útoků, která by měla vést k rozhodnějšímu postupu proti teroristům," uvedl na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček z Ulánbátaru, kde se Zeman účastní summitu evropských a asijských zemí ASEM.

Zeman rovněž zaslal kondolenční telegram francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandovi. „Jsem šokován odporným činem, který byl proveden s chladnou vypočítavostí, a zopakováním scénáře atentátu nákladním vozidlem v tuniské Ghribě (útok na synagogu na Džerbě v roce 2002 - pozn. red.), tentokrát v klidném letovisku Nice. Bohužel tento další neospravedlnitelný zločin potvrzuje, že se západní demokracie nacházejí v období, kdy se musí opět semknout a nesmlouvavě a tvrdě hájit hodnoty, na kterých byly vybudovány,” uvedl mimo jiné a dodal, že boj proti terorismu bude jedním z témat, o nichž bude chtít s francouzskou hlavou státu příští týden hovořit, při Hollandově návštěvě ČR.

Sobotka: Hrozná noc pro všechny v Evropě

„Byla to hrozná noc jak pro Francii, tak pro všechny lidi v Evropě. Jménem vlády České republiky chci vyjádřit hlubokou soustrast a lítost rodinám obětí teroristického útoku v Nice,” připojil se premiér Sobotka.

„Francie má naši plnou podporu a solidaritu. Čelíme hrozbě zvrácené fanatické ideologie, pohrdající lidskosti a lidským životem. Terorismus musíme společně porazit. V tomto úsilí dlouhodobě uspějeme pouze tehdy, pokud zůstaneme věrní demokratickým a humanistickým hodnotám, na které islamističtí fanatici a teroristé útočí. Znovu se ukazuje, jak je důležité, aby to byla právě bezpečnost a boj proti terorismu, na které se musí nyní Evropská unie soustředit jako jednu z absolutních priorit,” dodal premiér.

Útočník najel na rušné promenádě v Nice do davu nákladním autem ve chvíli, kdy lidé čekali na ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily. Masakr nepřežilo minimálně 84 lidí.

Prezident Hollande označil útok za teroristický čin a navrhl prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce. Útočníkem byl podle policejního zdroje agentury AFP 31letý Francouz tuniského původu. Policie ho zastřelila.

Reklama

Výběr článků

Načítám