Hlavní obsah

Lidé padali jako kuželky. Svědkové vylíčili masakr v Nice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice

Sváteční večer, který skončil jatkami, panikou a zmatkem. Tak popisují svědci útok řidiče s kamiónem na bulváru Promenade des Anglais ve francouzském středomořském městě Nice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé utíkají z promenády Video: Reuters

 
Článek

„Byl to normální večer a my jsme se jen tak procházeli. Najednou začali lidé utíkat, strhl se křik, začaly houkat sirény a policisté na nás křičeli, abychom se evakuovali. Bylo to hrozné, zvláště proto, že jsme nevěděli, co se děje. V tu chvíli jsme slyšeli jen nějaké výstřely a pochopili, že jsou kolem ozbrojenci,“ řekl BBC Joel Fenster a dodal: „Bylo tam velké množství rodin. Když jsme se krčili za autem, byla tam matka s malým dítětem a snažila se dcerce vysvětlit, že se nic neděje a všechno bude v pořádku.“

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Útok nepřežilo osm desítek lidí.

Devětatřicetiletý libanonský turista Jimmy Ghazal vylíčil stanici AB News, že útok nastal po skončení ohňostroje u příležitosti státního svátku dobytí Bastily. Pak viděl kamión, jak ujíždí všem policistům. „Děti si myslely, že je to součást ohňostroje. Řekli jsme jim, že to patří k ohňostroji.“

Foto: Jean-Pierre Amet , Reuters

Evakuace lidí z místa útoku

Redaktor místních novin Nice Matin Damien Allemand po ohňostroji na pobřeží zaslechl výkřiky lidí: „O zlomek vteřiny později projel kolem šílenou rychlostí velký bílý kamión – řidič točil volantem, aby srazil co nejvíce lidí. Viděl jsem těla padat jako kuželky, slyšel jsem křik, na který nikdy nezapomenu.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v panice prchají z místa útokuVideo: AP

„Byla to jatka na silnici. Všude byla těla,“ vylíčil agentuře AP svědek, podle něhož řidič nakonec zastavil, vystoupil a začal střílet. Agentura AFP uvedla, že měl u sebe pistoli a policie ho následně zlikvidovala.

Foto: Eric Gaillard , Reuters

Záchranářský vrtulník na promenádě v Nice

Na místě nastal chaos. „Celé město se dalo na útěk. Byla jsem strašně vyděšená a prchala jsem z promenády. Byl to zmatek,“ potvrdila americká turistka Kayla Repanová.

Policie bezprostředně po útoku všechny lidi z místa vytlačila a okolí neprodyšně uzavřela. Dopravní provoz, který je na promenádě obyčejně silný, byl odkloněn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám