Hlavní obsah

Útok v Nice: Náklaďák vjel do davu lidí - 84 mrtvých a 100 zraněných

Nice
Aktualizováno

Nákladní auto vjelo ve čtvrtek večer do davu lidí v jihofrancouzské Nice ve chvíli, kdy lidé oslavovali státní svátek, výročí pádu Bastily. Na místě zůstalo nejméně 84 mrtvých a 100 zraněných, z nichž několik je v kritickém stavu. Šéf místní samosprávy Christian Estrosi uvedl, že vůz byl naložen granáty a zbraněmi. Podle úřadů šlo o dobře připravený útok. Prezident François Hollande se vrátil ze soukromé návštěvy Avignonu do Paříže a svolal jednání krizového štábu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry místa útoku v NiceVideo: Reuters

 
Článek

K útoku došlo okolo 22.30 hod. na rušné promenádě des Anglais ve chvíli, kdy lidé čekali na ohňostroj při oslavě Dne pádu Bastily. Podle svědků byly v tu chvíli na promenádě tisíce lidí. Nákladní vůz podle prokurátora Jeana-Michela Pretreho najížděl do lidí v úseku dlouhém až dva kilometry.

K atentátu se dosud nikdo nepřihlásil. Agentura AFP napsala s odkazem na policejní zdroje, že se ve voze nalezly doklady – řidičem měl být 31letý Francouz tuniského původu. Úřady později uvedly jméno – Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Patrně jednal bez komplice. Policie jej zastřelila.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Až tři desítky lidí zemřely při útoku ve francouzském městě Nice.

Vzhledem k počtu zraněných si záchranáři zřídili provizorní ošetřovnu v hale pětihvězdičkového hotelu Negresco. Právě zde poskytují zraněným první pomoc, než je sanitky odvezou do nemocnic.

Expert na bezpečnost Afzal Ashraf se domnívá, že za útokem mohou stát radikálové z Islámského státu, řekl to televizi Sky News.

Televize CNN uvedla, že podle svědků byl v nákladním voze pouze řidič. „Když najel do prvních lidí, začal přidávat plyn,” řekl svědek CNN.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Oslavy Dne pádu bastily se změnily v Nice na krveprolití

Další svědci hovoří o spoustě bezvládných zkrvavených těl na ulici. „Viděl jsem najednou létat vzduchem těla lidí,” řekl reportér agentury AFP.

Na místě se podle francouzských médií rozpoutala přestřelka mezi útočníkem a policií. Řidič náklaďáku byl podle televize Sky News zabit.

Záběry ukazují, jak uprostřed promenády stojí bílý nákladní vůz s prostříleným předním sklem.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

Bezpečnostní síly vůz prohledaly a zjistily, že byl naložený granáty a mnoha zbraněmi. Později se objevila informace, že šlo většinou o atrapy. Útok byl podle vyšetřovatelů dobře připravený.

„Najednou někdo začal křičet: utíkej, utíkej, je tam útok. Slyšeli jsme výstřely, ale mysleli jsme, že je to ohňostroj. Nastala panika a všichni se dali do pohybu. Snažili jsme se dostat do hotelu,“ popisoval situaci jeden svědek.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Francouzští policisté v Nice

Šéf regionální vlády Christian Estrosi vyzval obyvatelstvo, aby nevycházelo ze svých domovů. „Drazí obyvatelé Nice. Řidič náklaďáku zřejmě zabil desítky lidí. Zůstaňte v tuto chvíli doma,“ řekl Estrosi.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Policie prověřuje, zda auto není naloženo výbušninami.

Francouzská společnost iTele uvedla, že další atentátník byl zřejmě zneškodněn v restauraci na plážové promenádě v Nice.

Související téma:

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám