Hlavní obsah

Putin a Erdogan spolu mluvili poprvé od sestřelení letounu, normalizují vztahy

– Moskva • Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu mluvil se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Řekl to agentuře TASS mluvčí Kremlu Vladimir Peskov. Zmínil, že rozhovor iniciovala ruská strana a že se mluvilo i o kompenzacích za sestřelení ruského bombardéru Su-24 tureckou stíhačkou, který způsobil roztržku mezi oběma zeměmi. Turecko pak ohlásilo normalizaci vztahů a schůzku obou státníků.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Náš prezident a prezident Ruské federace Putin zdůraznili význam normalizace bilaterálních vztahů mezi Tureckem a Ruskem,” stojí podle listu Hürriyet v  prohlášení Erdoganovy kanceláře vydaném po skončení 45minutového rozhovoru.

To potvrdilo i Rusko, prezident nařídil vládě, aby zahájila jednání o obnovení dvoustranné obchodní spolupráce a zrušila omezení pro cesty ruských turistů do Turecka.

Telefonát Putina byl podle Peskova reakcí na Erdoganův omluvný dopis, o kterém v pondělí mluvil Kreml. [celá zpráva]

Ve hře i odškodnění pro rodinu pilota

Turecký prezident v dopise dal najevo zájem vyřešit situaci a urovnat vzájemné vztahy, které dostaly velkou ránu, když 24. listopadu turecká stíhačka sestřelila ruský bombardér, který zřejmě nakrátko narušil turecký vzdušný prostor. Pilota Olega Peškova, který se katapultoval, zabili syrští povstalci. Stříleli po něm, když se snášel na padáku. [celá zpráva]

Peskov se vyjádřil i k citlivé otázce kompenzací pro rodinu. Kancelář tureckého prezidenta v úterý zmínila, že by byly možné, pokud si o ně rodina požádá. Turecký premiér Binali Yildirim, který sice v pondělí zmínil, že by byly možné, to totiž v úterý popřel slovy: „O vyplacení kompenzací Rusku se nejednalo. Jen jsme vůči Ruské federaci vyjádřili svou lítost.“ [celá zpráva]

„Ve vyjádření tureckého premiéra jsem slyšel něco jiného,“ řekl Peskov k posledním Yildirimovým prohlášením v tureckém tisku.

Mluvčí Kremlu už dříve uvedl, že pouhá omluva, byť jde o významný krok, nestačí k normalizaci vztahů. „Je potřeba udělat ještě nejeden krok. Nelze si myslet, že vše bude možné urovnat během několika dní,“ řekl Peskov.

Rusko posiluje ponorkovou flotilu v Černém moři 

Do Černého moře vplula ve středu moderní ruská dieselelektrická ponorka Staryj Oskol, vyzbrojená střelami s plochou dráhou letu. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na snímky plavidla proplouvajícího Bosporem se vztyčenou vlajkou ruského námořnictva a v doprovodu tureckých vojenských plavidel.

Ponorku Staryj Oskol má až na ruskou základnu doprovázet turecká fregata, podobně jako ji při předchozí plavbě kanálem La Manche provázely britské a nizozemské fregaty. [celá zpráva]

Staryj Oskol patří k třídě Varšavjanka (v kódu NATO Improved Kilo), což jsou velmi tiché ponorky s konvenčním pohonem vhodné do mělčích moří.

Ponorka zamířila do Černého moře po ukončení zkoušek v arktických mořích v řadách ruské Severní flotily

Související témata:

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

U Černomořské flotily už slouží dvě sesterské ponorky – Novorossijsk a Rostov na Donu.

Reklama

Výběr článků

Načítám