Hlavní obsah

Britská fregata stínovala ruskou ponorku, zamířila k Doverské úžině

Londýn/Moskva

Ruská ponorka Starij Oskol zamířila v úterý v noci k průlivu La Manche. Doprovodila ji proto britská fregata HMS Kent. Ve středu měla proplout Doverskou úžinou, napsal list Independent. Britské ministerstvo ocenilo výkon ostražitých námořníků. Rusové zmínili, že ponorka plula na hladině.

Foto: Profimedia.cz

Ponorka Starij Oskol v Petrohradě

Článek

Pohyb ruské ponorky britské námořnictvo zaznamenalo už v Severním moři. „Zjištění polohy této ponorky bylo výsledkem kombinovaného úsilí spojenců z NATO a doprovod takovýchto plavidel je rutinní aktivitou Královského námořnictva. Pokračujeme v doprovodu ponorky. Než propluje, poskytujeme vizuální přítomnost,“ uvedl velitel fregaty Daniel Thomas.

Britské ministerstvo obrany ocenilo výkon námořnictva: „Ukazuje to, že námořnictvo udržuje ostražitou pozornost v mezinárodních i teritoriálních vodách, aby udrželo Británii v bezpečí a chránilo nás před případnými hrozbami|”.

Sarkastické Rusko

Na vyjádření Britů jedovatě zareagovalo ruské ministerstvo obrany, podle něhož by bylo divné, kdyby Velká Británie nezaznamenala ponorku Starij Oskol plující na hladině.

„Ruské ministerstvo obrany je překvapeno, že bylo potřeba společného úsilí Velké Británie a NATO, aby se objevila ponorka plující pomalu na hladině, kterou doprovází remorkér. Bylo by divné, kdyby Královské námořnictvo spolu se spojenci selhalo při zjištění ponorky zvláště, když byli naši námořníci podle staré tradice zdraveni v Barentsově, Norském i Severním moři proplouvajícími nákladními loděmi z různých zemí.“

Ponorka pluje ze Severního do Černého moře. Podobné přesuny nebývají časté, ale nejsou ničím výjimečným.

Starij Oskol je dieselelektrická ponorka řady Projekt 636.6 Varšavjanka (vylepšený Projekt 877, v kódu NATO Kilo). Dodaná byla v roce 2012. Ruské námořnictvo má tři tato plavidla. Hodí se především do mělčích vod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám