Hlavní obsah

Dokud neodejdeme, jsme členem EU, vzkázala Británie. Unii nezbývá, než čekat

Berlín
Aktualizováno

Britský premiér David Cameron považuje aktivaci článku 50 unijní smlouvy, který řeší vystoupení z Evropské unie, za suverénní rozhodnutí. V pondělí to po jednání britské vlády oznámil Cameronův úřad s tím, že Spojené království až do svého odchodu zůstává členem EU. Německá vláda zase uvedla, že EU s Británií nepovede žádné neformální rozhovory brexitu, dokud Londýn o vystoupení z unie oficiálně nepožádá.

Foto: Reinhard Krause, Reuters

Britská vlajka v okně domu v Londýně

Článek

„Nebudou žádná vyjednávání bez aktivace článku 50,” potvrdil v pondělí před novináři v Bruselu také mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas.

Mluvčí německé vlády v pondělí čelil několika otázkám na jednotu německého postoje, co se takzvaného brexitu týče.

Zatímco ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier řekl, že proces vystoupení Británie z EU by měl začít co nejdříve, německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že případné malé zdržení nepovažuje za problém.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britský premiér David Cameron

Žádná předběžná jednání

Seibert v pondělí řekl, že si Německo nepřeje, aby se proces zbytečně protahoval. Zároveň ale poznamenal, že pokud Londýn potřebuje určitý čas, Berlín to respektuje. Jaké časové období má na mysli, ale neupřesnil.

„Jedno je jasné: než Británie oznámení (o záměru odejít) pošle, nebudou žádná předběžná neformální jednání o okolnostech vystoupení. Pořadí kroků musí být dodrženo,” konstatoval vládní mluvčí.

Stejně se po schůzce s novým ukrajinským premiérem Volodymyrem Hrojsmanem v Berlíně vyjádřila také Merkelová. Zároveň poznamenala, že rozhodnutí podat žádost o vystoupení je na Británii a že ona sama nemá prostředky, jak tento proces urychlit, nebo naopak zbrzdit.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Má ale pochopení pro to, když bude Londýn nějakou dobu situaci analyzovat, dlouhé zdržení by podle ní ale nebylo dobré pro hospodářství Británie, ani zbývajících 27 zemí unie.

Člen EU až do odchodu

Německý vládní mluvčí v pondělí také poznamenal, že Berlín vychází z toho, že o vystoupení Británie z unie požádá pravděpodobné až další vláda v Londýně. Zatím pro něj partnerem zůstává odcházející britský premiér David Cameron.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Předseda Evropské rady Donald Tusk, britský premiér David Cameron Jean-Claude Juncker

Cameron chce nadále v nadcházejících týdnech spolupracovat se svými unijními partnery. Žádné okamžité změny nečekají ani občany unijních zemí, kteří v Británii žijí, to samé se týká i Britů v EU. „Británie zůstává členem EU, dokud neodejdeme,” sdělila mluvčí.

Cameronova vláda nyní ustaví nový orgán, jehož úkolem bude příprava na odchod z Evropské unie. Součástí úřadu budou představitelé z ministerstva zahraničí i financí.

Cílem je pro nového premiéra položit základy k odluce s Bruselem. Cameron již dříve řekl, že se do října chystá z funkce odejít a že výstupová procedura s EU bude úkolem nového premiéra. [celá zpráva]

Cameron dále oznámil, že nevidí žádný důvod, aby se konalo druhé referendum o nezávislosti Skotska na Londýnu.

To přitom nevyloučila skotská první ministryně Nicola Sturgeonová s tím, že není možné přinutit Skoty k odchodu z EU, když si přejí setrvání v evropském bloku.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová v hlasovací místnosti

Cameron je ale toho názoru, že důvody k udržení společného státu se Skoty jsou stejně silné, jak se ukázalo v referendu před rokem a půl. Také odmítá, že by Edinburgh mohl odluku s Bruselem vetovat, protože o odchodu z EU rozhodlo celé Spojené království.

Snídaně bez Britů

V úterý by mělo následovat mimořádné zasedání Evropského parlamentu, na němž vystoupí mimo jiné předseda Evropské rady Jean-Claude Juncker, předseda Evropské rady Donald Tusk a pravděpodobně i lídři politických stran, včetně předsedy euroskeptického UKIPu Nigela Farage.

Britský premiér David Cameron by měl v úterý u pracovní večeře seznámit delegace zbylých sedmadvaceti zemí o posledním vnitropolitickém vývoji ve Spojeném království.

Ve středu pak budou unijní politici jednat během pracovní snídaně již bez britských zástupců.

Článek 50 o vystoupení z EU

Stát, který chce odejít, to musí oznámit ústy svého premiéra, a to buď šéfovi Evropské komise Donaldu Tuskovi, nebo před všemi dalšími šéfy států a vlád přímo na summitu EU.

Dokud to neudělá, zůstává plnohodnotným členem.

Teprve po této formální aktivaci článku 50 začne dvouletý proces vyjednávání.

Samotná vyjednávání jménem EU velmi pravděpodobně povede Evropská komise.  

S dosaženou dohodou musí souhlasit Evropský parlament. Velmi pravděpodobně budou moci o věci hlasovat také britští europoslanci.

Poté o uzavření dojednané dohody rozhodují členské země takzvanou superkvalifikovanou většinou - pro text se tedy musí vyslovit nejméně 72 procent států představujících zároveň nejméně 65 procent jejich populace. Vystupující země nehlasuje.

Pokud se dohodu o mechanismu vystoupení nepodaří dojednat dva roky poté, co země aktivuje článek 50, její členství v EU automaticky končí.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám