Hlavní obsah

Šéf Evropské komise Juncker Zaorálka nevyslyšel, rezignovat nehodlá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nehodlá v důsledku britského vystoupení z EU rezignovat, jak ho k tomu vyzval český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. V pondělí to zopakoval mluvčí komise Maragaritis Schinas.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

Mluvčí Schinas odmítl Junckerovu rezignaci už minulou středu, ještě před britským referendem. „Odpověď zní ne,“ prohlašoval a vysvětloval, že komise referendum nevyvolala „nebyla a není součástí kampaně ve Velké Británii“.

Jednašedesátiletý lucemburský expremiér Juncker na tomto stanovisku setrvává. Schinas v pondělí připomněl, že na otázku o rezignaci už minulý týden odpovídal slovem, „které má dvě písmena a prvním z nich je N“.

Zaorálek: Není to muž na svém místě

Podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka by měl Juncker odstoupit proto, že představuje to negativní na EU, co britští voliči odmítli v referendu. Zaorálek uvedl, že za brexit sice nese vinu hlavně odcházející premiér David Cameron, nicméně ani „Juncker není mužem na svém místě”. [celá zpráva]

Zaorálkova nedělního výroku v České televizi si všimla britská i německá média, například britské protievropské listy The Daily Telegraph a The Daily Mail či německý Die Welt.

Za Junckera se v pondělí postavilo Německo. Vládní mluvčí Steffen Seibert prohlásil, že německá kancléřka Angela Merkelová s Junckerem úzce spolupracuje a má v něj důvěru. „Jsme přesvědčeni, že výrazně spolu s členskými zeměmi a evropskými institucemi přispěje k tomu, aby Evropu bezpečně provedl touto složitou situací," citovala vyjádření ČTK.

Anketa

Měl by po britském referendu odstoupit šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker?
Ano
96,3 %
Ne
3,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2361 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám