Hlavní obsah

Vrah francouzského policisty měl seznam dalších terčů, šampionát chtěl proměnit v hřbitov

Paříž
Aktualizováno

Pětadvacetiletý Larossi Abballa, který v pondělí v městečku Magnaville zabil francouzského policistu a jeho manželku, měl u sebe seznam dalších lidí, na které chtěl zaútočit. Byli mezi nimi i další policisté, novináři a rapeři, řekl v úterý pařížský prokurátor François Molins. Vyhrožoval, že probíhající mistrovství Evropy ve fotbale změní v hřbitov.

Foto: Reuters TV, Reuters

Larrossi Abballa

Článek

Přímo z domu zavražděného tajemníka policejního ředitele v Les Mureaux Jeana-Baptista Salvainga umístil Abballa na Facebook třináctiminutové video se záběry obětí. [celá zpráva]

V tu dobu byl podle televize BFM syn zavražděných za gaučem a Abballa řekl: „Ještě nevím, co s ním udělám.“

Ve videu Abballa také přísahal věrnost Islámskému státu a jeho vůdci abú Bakrovi Bagdádímu. Vyhlásil, že bude „zabíjet bezvěrce v jejich domovech”, včetně jejich rodin, řekl prokurátor.

Podle novináře Davida Thomsona, který působí v Paříži a zaměřuje se na terorismus, vyzval vrah ve videu k dalším útokům na policisty, vězeňské stráže, novináře a rapery, přičemž některé z nich i jmenoval.

Později Abballa taktéž uvedl, že mistrovství Evropy v kopané „bude hřbitovem“.

Abballa slibuje věrnost abú Bakrovi Bagdádímu

Vedle ubodaného policisty byla nalezena i jeho mrtvá partnerka, kterou Abballa společně s jejich tříletým synem držel jako rukojmí, než ho policie zabila.

Podle listu Le Parisien zásahová jednotka na dům s rukojmími zaútočila v okamžiku, kdy Abballa na Twitteru napsal, že ženu zabil. Tříleté dítě mrtvého páru se policistům podařilo zachránit bez zranění, i když ve značném šoku. [celá zpráva]

Podle Molinse 36letou manželku podřízl. Úřady kvůli činu zadržely a vyslýchají tři muže, uvedl pařížský prokurátor.

Abballa byl podle médií policii znám jako zloděj, násilník a zradikalizovaný muslim. V roce 2013 ho soud poslal s několika dalšími spolupachateli na tři roky za mříže za organizování cest islámských radikálů do Pákistánu. Na svobodu byl propuštěn po dvou a půl letech, nadále byl ale ve dvouleté podmínce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám