Hlavní obsah

Bojovník Islámského státu u Paříže ubodal policistu a zabil i jeho partnerku

Magnanville
Aktualizováno

Ve městě Magnanville nedaleko Paříže zabil 25letý Larossi Abballa několika ranami nožem policistu. Následně se zabarikádoval v jeho domě, kde zavraždil i jeho partnerku. Jejich tříleté dítě přežilo. Policie útočníka zabila. Muž se hlásil k Islámskému státu a podle agentury Amak napojené na radikály opravdu byl jeho bojovníkem. Paříž útok považuje za teroristický čin. Abballa byl už dříve za radikální postoje odsouzen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah policie na místě činuVideo: Reuters

 
Článek

Pachatel zaútočil v pondělí kolem 20.30 SELČ na policistu před jeho domem. Dvaačtyřicetiletý muž nebyl ve službě.

Podle listu Le Parisien ho útočník devětkrát bodl do břicha a následně se zabarikádoval v domě své oběti, kde se v tu dobu nacházela policistova partnerka, která rovněž pracovala pro policii, a dítě.

Podobizna útočníka

Prezident Francie François Hollande na ráno svolal krizové jednání. Vraždy označil za „ohavný čin” a slíbil: „Okolnosti této hrozné tragédie budou vysvětleny.”

Mluvčí vlády pak prohlásil, že se jednalo o teroristický čin.

Foto: Reuters

Policie na místě činu ve městě Magnanville

Byl odsouzen kvůli džihádu

Útočníkem byl podle francouzských médií 25letý Larossi Abballa, který žil v sousedním městě Mantes-La-Jolie. Před třemi lety ho odsoudili v souvislosti s napojením na islámské radikály v Pákistánu. Trest zněl dva a půl roku a půlroční podmínka navíc za „kriminální spojení s cílem přípravy teroristických činů“. Abballa nicméně ve vězení strávil jen pár měsíců. Podle francouzských zdrojů byl nadále ve spojení s extremisty, kteří verbovali džihádisty do Afghánistánu.

Podle svědků Abballa při útoku křičel Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký). Agentura Amak, která je napojena na islámské radikály, ho posléze označila za  bojovníka Islámského státu.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Ministr vnitra Bernard Cazeneuve při příchodu do Elysejského paláce na krizové jednání kabinetu, které svolal francouzský prezident François Hollande

Zásahová jednotka RAID do domu vtrhla před půlnocí po neúspěšném vyjednávání a údajně poté, co útočník na Twitteru napsal, že ženu zabil. Po zneškodnění útočníka policisté skutečně v domě objevili mrtvé tělo ženy.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Policejní vůz u domu na pařížském předměstí Magnanville, kde byl ubodán policejní důstojník.

Dítě, které pachatel rovněž v objektu zadržoval, se policistům podařilo zachránit bez zranění, i když v šoku.

Okolnosti smrti ženy jsou nejasné.

Útok se udál jen dva dny po masakru v nočním klubu na Floridě, kde střelec afghánského původu zavraždil 49 lidí, a v atmosféře obav z dalšího teroristického útoku během fotbalového mistrovství Evropy ve Francii.
Země v uplynulém roce zažila dva velké teroristické útoky. V lednu islámští extremisté vraždili v redakci satirického magazínu Charlie Hebdo a v židovském obchodě, přičemž zabili 17 lidí. V listopadu pak skupina radikálů v Paříži pozabíjela 130 lidí.
V Magnanville žije okolo 6000 lidí. Městečko leží zhruba 55 kilometrů severozápadně od Paříže.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Reklama

Výběr článků

Načítám