Hlavní obsah

Vyzbrojme Libyi a postavme uprchlické tábory tam, vyzývá Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V migrační otázce se evropští politici dostali podle maďarského premiéra do sporu s vlastními národy. Musí proto dosavadní politiku přehodnotit, řekl v pátek Viktor Orbán na rozhlasové stanici Kossuth Rádió. Dodal, že snahy o export demokracie fatálně selhaly a rozvrátily celý region. Krizi v Libyi by prý vyřešilo, kdyby se Evropa postavila za tamní vládu a poslala jí zbraně.

Foto: MTI

Viktor Orbán v maďarském rozhlase

Článek

Podle předsedy maďarské vlády je možné, aby křesťanský a muslimský svět mohly žít v míru vedle sebe. „Nikoliv smíchány dohromady, ale vedle sebe. Nechceme přebírat muslimská pravidla do našeho života,“ zdůraznil Orbán.

Maďarský premiér po své nedávné návštěvě Káhiry zdůraznil, že Evropa musí učinit vše pro stabilitu Egypta. „Evropa těžce zvládá důsledky kolapsu 30miliónové Sýrie. Egypt má 90 miliónů obyvatel. Pokud bude i v této zemi nestabilita a lidé začnou odcházet, nezvládneme to,“ varoval Orbán.

Vyzbrojit libyjskou armádu

Připomněl, že kvůli zásahům z vnějšku nastal chaos v Iráku, Sýrii a Libyi. „Šílenství zvané export demokracie ztroskotalo. Současný stav je důkazem, že demokracii není možné exportovat ani zbraněmi, ani mírovou cestou,“ dodal.

K situaci v Libyi Orbán řekl, že Evropa by se měla plně postavit za tamní vládu a vyzbrojit armádu.

„Další možností je, aby se v Libyi vylodily evropské jednotky pod mezinárodní záštitou. Ty by měly v zemi vytvořit obrovské uprchlické tábory. Zde by byli umístěni ti, kteří by chtěli do Evropy, a tam by se měli vrátit ti, kteří už ilegálně do Evropy přišli,“ vysvětlil svoji představu Orbán.

Desetitisíce migrantů

Po svržení režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011 se Libye propadla do politického a mocenského chaosu. Západ teď vkládá naděje do mezinárodně uznávané vlády Abdalláha Sáního. Ta funguje od března a Západ nabídl výcvik jejím jednotkám, pokud o to požádá.

Světové velmoci se také dohodly, že případně podpoří výjimku z embarga na vyzbrojení libyjské vlády národní jednoty, aby mohla bojovat s Islámským státem a dalšími radikálními skupinami. Ty ovládají oblast kolem severolibyjské Syrty.

Z Libye letos v prvním čtvrtletí přišlo do Evropy 24 tisíc migrantů. Zvláštní zmocněnec OSN pro tuto severoafrickou zemi Martin Kobler začátkem května odhadoval, že celkový letošní počet běženců, kteří z Libye vyrazí na cestu přes Středozemní moře, dosáhne počtu nejméně 100 tisíc.

Anketa

Souhlasíte s vyzbrojením libyjských vládních sil?
Ano
95,4 %
Ne
2,3 %
Nevím
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 931 čtenářů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám