Hlavní obsah

S volným pohybem lidí je v případě brexitu konec, slibuje londýnský exstarosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Cizincům z EU i třetích zemí, kteří neprokážou dostatečnou znalost angličtiny a potřebnou kvalifikaci pro práci na ostrovech, bude v případě brexitu zapovězeno přistěhovat se a pracovat na území Spojeného království. Koncepci nové imigrační politiky představili dva významní konzervativci; bývalý londýnský starosta Boris Johnson a ministr spravedlnosti Michael Gove.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Bývalý starosta Londýna a vlivný konzervativec Boris Johnson.

Článek

„Automatické právo občanů Evropské unie přistěhovat se a pracovat ve Spojeném království (v případě brexitu - pozn. red.) skončí,“ citoval zmíněné politiky server The Telegraph.

Projekt podpořila také ministryně pro zaměstnanost ve vládě Davida Camerona Priti Patelová. Britský ministerský předseda je naopak zastáncem setrvání Británie v Unii, a tedy i zachování volného pohybu lidí. [celá zpráva]

Ti, kdo už práci mají, se bát nemusí

Těch, kdo již v Británii žijí a legálně pracují, by se změna pravidel dotknout neměla. Nový systém, který by nerozlišoval mezi občany EU a jiných zemí, by byl podle Johnsona a Gova spravedlivější. Nyní jsou totiž podle nich kvalifikovaní cizinci z nečlenských zemí diskriminováni, a to i ti, kteří jsou pro britskou společnost přínosem.

Johnsonův a Goův plán plní titulní strany britských novin.

Systém navrhovaný dvojicí konzervativních politiků je inspirován australským modelem. Počítá s tím, že by žadatelé o povolení k pobytu museli dosáhnout určitého počtu bodů. Ty by získávali částečně za úspěšnost v jazykovém testu, částečně za vzdělání a také v závislosti na věku. Zvýhodněni by byli mladší žadatelé.

„S novým bodovým systémem budeme schopni řídit imigraci na základě potřeb ekonomiky. Budeme schopni přivítat migranty, kteří budou chtít přispět do naší společnosti, a naopak vyhostit ty, kdo zneužívají naši pohostinnost,“ slibují Johnson a Gove.

„Občané Evropské unie budou podléhat zákonům, které napíšou lidé zvolení do Westminsteru, nikoliv do Bruselu. Budeme tak schopni dosáhnout rovného zacházení s lidmi z EU i dalších států včetně zemí Commonwealthu,“ cituje dále Telegraph z prohlášení britských konzervativních politiků.

52 ku 48

Boris Johnson a Michael Gove svůj plán představili jen několik dní poté, co vyšlo najevo, že čistá imigrace (po odečtení těch, kdo se z Británie odstěhovali) loni dosáhla 333 000 lidí. To je druhý největší počet za dobu vedení příslušných statistik. Na 77 tisíc lidí z tohoto počtu tvořili občané EU.

Zda se Britové 23. března vysloví pro setrvání své země v Evropské unii, nebo se rozhodnou osmadvacítku opustit, je v současné chvíli ve hvězdách. Podle posledního průzkumu veřejného mínění společnosti ICM se vyslovilo pro setrvání v EU 52 procent oslovených voličů, pro odchod pak 48 procent z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám