Hlavní obsah

Polský prezident vyznamenal Putinova přívržence, ministr věc vyšetřuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský ministr zahraničí v úterý uvedl, že vyšetřuje, jak se mohlo stát, že prezident Andrzej Duda při návštěvě Norska udělil vysoké státní vyznamenání krajanovi, z něhož se vyklubal antisemita a stoupenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

"Vím o tom pár dnů a vedu v té věci vyšetřování," řekl ministr Witold Waszczykowski.

V rozhlasovém rozhovoru reagoval na odhalení listu Gazeta Wyborcza o odvrácené tváři čerstvého nositele Řádu obrození Polska Bogdana Kulase jako člena krajně nacionalistických uskupení. Pryč jsou ale podle ministra doby, kdy se vše z minulosti adepta na řád důkladně prověřovalo.

Opakovaně hrozil provazem

Řád prezident udělil v Oslu 22. května na návrh polského velvyslance. Prezidentův mluvčí nyní tvrdí, že Duda vyznamenal Kulase za vlasteneckou činnost v roli místopředsedy krajanského spolku, a ne za jeho politické názory.

Kulas se podle listu Gazeta Wyborcza před rokem dožadoval "provazu pro zrádce Jaroslawa Kaczyńského" coby vůdce vládnoucí strany, z níž vzešel Duda, protože v konfliktu s Ruskem podporoval Ukrajinu. Označoval jej také za "banderovce" a "americkou loutku".

Kulas má podle deníku hodně blízko k proruským spolkům, ve kterých polská kontrarozvědka hledá ruské špiony. Napsal i dopis šéfovi polského senátu, ve kterém protestoval, že připojení Krymu k Rusku označil za okupaci.

"Adame, sbal se a zmiz, protože jinak si ta tmářská polská chátra pro tebe přijde a pověsí tě," vzkázal nyní Kulas na adresu šéfa liberálního deníku, někdejšího disidenta Adama Michnika.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám