Hlavní obsah

Právníka podezřelého ze špionáže pro Rusko v Polsku obžalovali

Varšava

Právník z Varšavy zadržený před půldruhým rokem kvůli podezření ze špionáže pro Rusko byl z tohoto zločinu nakonec obžalován a kauza byla předána soudu. Oznámila to ve středu polská média s odvoláním na mluvčího varšavské prokuratury Wlodzimierze Burkackého.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Palác kultury a vědy v centru Varšavy. Ilustrační snímek

Článek

Obžalovaný, který byl identifikován jen jako Stanislaw Sz., se podle Burkackého "zapojil do aktivit" ruské vojenské rozvědky GRU. Zadržen byl v říjnu 2014 a jeho případ vyvolal velkou pozornost, protože ve stejný den byl chycen kvůli špionáži i podplukovník polské armády.

Stanislaw Sz. pracoval jako právník pro jistou varšavskou společnost. Média uvádějí, že bude-li uznán vinným, hrozí mu až deset let vězení. Muž má dvojí občanství - polské a ruské.

Podle Radia Zet jde o syna bývalého brankáře ruského národního týmu, který se v roce 1991 usadil s celou rodinou v Polsku.

Případy prý souvisejí

Proces s podplukovníkem už nějakou dobu probíhá, a sice s vyloučením veřejnosti.

Podle agentury AFP je důstojník obžalován "ze spolupráce s cizími výzvědnými službami poškozující Polskou republiku a z předávání citlivých informací, jež mohly Polsku způsobit újmu". Za to lze udělit trest až 15 let odnětí svobody.

Prokuratura sdělila, že oba případy špionáže spolu souvisejí, ale podezřelí nespolupracovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám