Hlavní obsah

EU cestou Hitlera a Napoleona? To je iracionální tvrzení, reagoval Tusk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Předseda Evropské rady Donald Tusk označil v úterý za absurdní tvrzení bývalého londýnského starosty Borise Johnsona, že Evropská unie pokračuje v cestě Adolfa Hitlera a Napoleona a snaží se vytvořit evropský superstát. Podle agentury Reuters jde o nejtvrdší reakci ze strany Bruselu, který se jinak drží stranou kampaně před červnovým referendem Britů o odchodu z EU.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

„Boris Johnson překročil hranice racionální diskuse,” prohlásil Tusk v Kodani. Podle něho utrpěl Johnson podle všeho nebezpečným výpadkem paměti a racionálního uvažování: „Když slyším, že EU je srovnávána s plány a projekty Adolfa Hitlera, nemohu mlčet.”

Tusk zdůraznil, že EU je „společným nástrojem, nikoli superstátem”. Je to prostředek pro státy, aby spíše spolupracovaly, než aby vládly Evropě, dodal bývalý polský premiér: „EU může být obviňována kvůli mnoha věcem, ale stále zůstává nejúčinnější obranou proti stále nebezpečným a často tragickým konfliktům mezi evropskými národy.”

Tusk podle BBC dodal, že „banální” pravdou je, že „jedinou alternativou k EU je politický chaos, návrat k nacionálnímu egoismu a jeho důsledkům v podobě triumfu nedemokratických tendencí, které mohou vést k tomu, že se bude opakovat historie.”

Johnson: EU nemá respektované vedení

Johnson, který patří k hlasitým zastáncům odchodu Británie z Unie, řekl v listu The Sunday Telegraph, že osmadvacítka představuje další pokus o sjednocení v jedné zemi: „Napoleon, Hitler, zkoušeli to různí lidé a vždy to skončilo tragicky... Evropská unie se snaží dělat totéž, i když odlišnými metodami. (EU) nemá vedení, které by všichni respektovali a chápali. To způsobuje absenci demokracie.” [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Britové budou o setrvání v EU hlasovat 23. června a zatím stále není jasné, jak by mohlo hlasování dopadnout. Johnson vede kampaň za odchod, premiér David Cameron usiluje o to, aby Británie v Unii zůstala. Varuje přitom, že odchod z uskupení 28 evropských států by oslabil Británii ekonomicky i politicky. Má podporu liberálů a labouristů.

Reklama

Výběr článků

Načítám