Hlavní obsah

Ukrajinský novinář dostal 3,5 roku za odmítání mobilizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Třemi a půl roku vězení potrestal ukrajinský soud novináře Ruslana Kocabu, který vyzýval spoluobčany, aby odmítali nechat se odvést do armády v rámci několika mobilizací vyhlášených parlamentem. Informovala o tom ve čtvrtek jeho právní zástupkyně. Odsouzený podle agentury Unian prohlásil, že se proti rozsudku odvolá, své počínání nepovažuje za protizákonné.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Stanice ukrajinské policie

Článek

Žurnalistovi hrozilo osm až 15 let za mřížemi, ale soud mu podle Unian vyměřil nižší trest vzhledem k polehčujícím okolnostem: ještě nebyl trestán a živí dvě malé děti. Každý den ve vazbě mu započetl jako dva dny ve vězení.

„Raději půjdu na dva až pět let do vězení, než abych šel zabíjet své spoluobčany, kteří žijí na východě. Odmítám tuto mobilizaci, protože je to hrozné peklo, a vyzývám všechny, kterých se to týká, aby ji odmítli. Není možné, aby ve 21. století lidí zabíjeli druhé jen proto, že chtějí žít odděleně,” prohlásil novinář loni v lednu ve videu zveřejněném na serveru YouTube.

Ruslana Kocabu, který působil v Ivano-Frankivské oblasti na západě Ukrajiny, drželi ve vazbě od loňského února kvůli podezření z vlastizrady. Novináře zadrželi, protože se údajně chystal vyjet do separatistických oblastí a přejít na stranu nepřítele v dobách války, což se ale nepotvrdilo.

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) označila Kocabu za vězně svědomí.

Seznam novinářů

Obhájkyně o soudu informovala den poté, co na Ukrajině ultranacionalisté na webu Myrotvorec zveřejnili jména, adresy a telefonní čísla novinářů, kteří navštívili separatistické oblasti. Nepřímo je obvinili, že pomáhali teroristům. Někteří radikální politici již chtěli těmto novinářům zakázat vykonávat činnost. [celá zpráva]

Ukrajina čelí již dva a půl roku konfliktu na východě země, kde část území Donbasu drží separatisté. Boje, které zmírnilo příměří, si vyžádaly kolem 9300 mrtvých.

Ukrajinská média hojně informují o obtížích, s nimiž se úřady potýkají při snaze získat nové vojáky. Poslední mobilizační vlny se setkaly s malým úspěchem. Stát ve snaze přilákat více dobrovolníků například výrazně zvýšil platy v armádě.

Reklama

Výběr článků

Načítám