Hlavní obsah

Ukrajinský web zveřejnil jména novinářů akreditovaných u separatistů, jsou mezi nimi i Češi

– Kyjev • Aktualizováno

Ukrajinský web Myrotvorec zveřejnil jména a osobní data asi 4000 novinářů, kteří se akreditovali u neuznané separatistické Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny. Jsou mezi nimi i Češi a novináři známých listů a světových agentur. Ukrajinští novináři se stali okamžitě terči výhrůžek, uvedla agentura Unian.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím psb4ukr.org

Článek

Z Čechů jsou na seznamu dva reportéři České televize Miroslav Karas a Lukáš Rogansky a zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka.

Mluvčí České televize Alžběta Plívová uvedla, že zveřejnění jmen žurnalistů lze v tuto chvíli považovat za nešťastný krok, který ohrožuje nezávislost novinářské práce.

„Snaha rozšiřovat možnosti zdrojů a předkládat informace z obou stran jakéhokoliv konfliktu patří ke standardním postupům novinářské praxe. Vedle České televize jsou tak mezi akreditovanými i nejprestižnější světová média,“ sdělila Novinkám Plívová.

Dodala, že reportéři vždy respektovali ukrajinské zákony a na území ovládaná separatisty vstupovali výhradně přes Ukrajinu.

Na seznamu jsou i reportéři Reuters či BBC

Myrotvorec uvedl, že ke konci roku 2015 takzvané ministerstvo propagandy samozvané Doněcké lidové republiky poskytlo akreditaci 7901 novináři. Myrotvorec získal seznam 4068 jmen a na svých stránkách je zveřejnil: „Neznáme dopady publikace seznamu, ale víme, že je nutné jej zveřejnit, protože tito novináři spolupracují s bojovníky teroristické organizace. To je veřejná informace a my, obyvatelé Ukrajiny, bychom to měli vědět.“

„Rychlá analýza seznamu ukázala, že někteří jedinci, kteří se hrdě nazývají žurnalisté, byli viděni se zbraněmi v ruce, jak válčí proti Ukrajině,” uvedl web.

Na seznamu jsou reportéři agentur Reuters, BBC i ZDF. Myrotvorec na denunciačním seznamu zmiňuje, že mnozí z nich mají ruská čísla a používali telefony ukrajinských operátorů.

Myrotvorec
Myrotvorec je stránka Centra po sledování zločinů proti národní bezpečnosti Ukrajiny, míru, humanitě a mezinárodnímu právu. Poskytuje informace pro policii, prokuraturu a tajné služby o proruských teroristech, separatistech, žoldnéřích, válečných zločincích a vrazích. Stejné jméno měl i jeden z dobrovolnických praporů bojujících proti separatistům.

Podle ukrajinské novinářky Anastasie Stankové jsou na stránkách i „telefonní čísla a adresy nejlepších novinářů z celého světa ze všech druhů médií, kteří byli během různých dob akreditováni v Doněcké lidové republice“. Uvedla to pro agenturu Unian a dodala, že tito novináři riskovali své životy a „zkoušeli zjistit, co se děje na druhé straně“.

Asi třicet ukrajinských novinářů se podle Stankové ihned ohradilo proti zveřejnění jmen. Vydali prohlášení, ve kterém uvádějí, že po zveřejnění seznamů jim „začaly zvonit telefony a přicházet výhrůžky a někteří ukrajinští politici už uvedli, že by se tito novináři měli považovat za nepřítele Ukrajiny a nemělo by se jim umožnit pracovat“.

„Vyzýváme ukrajinské politiky a obracíme se na ukrajinskou vládu i orgány na ochranu práva a spravedlnosti s požadavkem zahájit trestní stíhání kvůli porušení ukrajinského zákona o ochraně osobních údajů, kvůli tlaku a výhrůžkám novinářům, kteří jsou na seznamu,“ stojí v prohlášení novinářů ze seznamu.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Protože zveřejněna byla i jména zahraničních novinářů, bude se případem zabývat i výbor na ochranu novinářů v New Yorku, uvedla Myroslava Honhadze z Hlasu Ameriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám