Hlavní obsah

Turecko už ve zrušení víz nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Berlín
Aktualizováno

Turecko přestává věřit, že Evropská unie od jeho občanů při vstupu na území osmadvacítky přestane vyžadovat víza. Stanici BBC to řekl turecký ministr pro evropské záležitosti Volkan Bozkir. Dodal, že je změna protiteroristického zákona, kterou Brusel bezvízový styk podmiňuje, pro Ankaru nepřijatelná. Turecko podle něj všech 72 podmínek, které si stanovila EU, splnilo.

Foto: Profimedia.cz

Turecký ministr pro evropské záležitosti Volkan Bozkir

Článek

„Naděje je čím dál tím menší a menší,“ cituje tureckého ministra Bozkira server BBC.

Byl to přitom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který minulý týden vzkázal Evropské unii, aby si „šla vlastní cestou“. Tím de facto předeslal, že dohoda Evropské unie a Turecka padá. Eredogan to prohlásil dva dny poté, co oznámil svou rezignaci premiér Ahmet Davutoglu, jenž dohodu v Bruselu vyjednával.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký premiér Ahmet Davutoglu

Evropská unie, lidskoprávní organizace a další aktivisté tvrdí, že je v Turecku protiteroristický zákon zneužíván k perzekuci politických odpůrců. Vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) argumentuje tím, že je stávající legislativa nezbytná k potírání extremismu, a ukazuje přitom prstem na autonomní Stranu kurdských pracujících (PKK), jež v zemi osnuje atentáty.

Turecko žádá bezvízový styk za to, že bude dál naplňovat dohodu o výměně migrantů. Evropská unie si ale stanovila 72 podmínek, za kterých je ochotna k takovému kroku přistoupit. A několik klíčových z nich Ankara stále nesplnila. [celá zpráva]

Neúprosný Evropský parlament 

Kromě protiteroristického zákona Evropská unie po Turecku žádá splnit ještě řadu dalších věcí. Například vytvoření podmínek pro účinnější boj s korupcí, ochranu dat, spolupráci soudů s unijními státy a spolupráci s Europolem.

A zatímco Evropská komise už doporučila členským státům osmadvacítky, aby víza zrušily, Evropský parlament o takovém kroku podle informací BBC odmítá hlasovat do té doby, než Turci splní všech 72 podmínek. [celá zpráva]

Ankara proto vyhrožuje, že dohodu o migrantech přestane naplňovat. Výměna odmítnutých azylantů za přijímání lidí, kteří mají podle pravidel EU právo na ochranu, by se tak mohla zastavit.

Němečtí poslanci odmítají výhody pro Turecko

Turecko nesmí mít jednodušší podmínky pro zrušení evropských víz než jiné země, které stojí o bezvízový styk s EU, zdůraznili ve Spolkovém sněmu zástupci německých vládních stran.

"Musíme Turecku jasně vzkázat, že musí splnit požadované podmínky. Nebude mít žádné výhody proti jiným zájemcům o bezvízový styk, jako jsou třeba Ukrajina a Gruzie, které v některých kapitolách pokročily dál než Turecko," řekl poslanec Stephan Mayer z konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Odsoudil také Erdoganovy výroky o tom, že pokud EU neumožní Turkům bezvízové cestování, Ankara pošle do Evropy další běžence. Podle něj je v zájmu Turecka, aby migrační dohoda fungovala. "Turecko v posledních měsících dostalo na úroveň mrazu své vztahy s Izraelem a s Ruskem, zhoršily se jeho vztahy s USA. Potřebuje, aby Evropa zůstala jeho partnerem," řekl Mayer.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Jan Koller, ČTK

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Tureckého prezidenta kritizovala i vládní sociální demokracie (SPD). "Erdoganovo chování nás všechny popuzuje. Prezident ale není celé Turecko," řekl poslanec Uli Grötsch a vyzval k trpělivosti s Ankarou, která podle něj hraje důležitou roli při řešení migrační krize. Zároveň však zdůraznil, že ani tato důležitá role neopravňuje Turecko ve vízové otázce ke zvláštnímu zacházení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám