Hlavní obsah

Erdogan opět kritizoval EU, podle něj chrání teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý opět obvinil evropské státy z poskytování útočiště politickým křídlům teroristických organizací působících v Turecku. Zároveň označil za černý humor výhrady Evropské unie k zaváděným protiteroristickým zákonům v Turecku, které i podle nevládních organizací porušují lidská práva. V projevu v metropoli Ankaře Erdogan zároveň vyjádřil naději, že EU zavede bezvízový styk s Tureckem nejpozději do října.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

"Čekáme především, že země EU upraví svoje zákony, které podporují terorismus," řekl Erdogan v narážce na politické zastoupení organizací hájících zájmy kurdské menšiny v Turecku. "Evropské země i nadále zůstávají bezpečnými útočišti pro politická křídla teroristických skupin. To, že EU kritizuje naši zemi ohledně definice terorismu, je proto černý humor," dodal.

Média zatím neuvedla, zda Erdogan zmínil, jaké organizace, jež sám označuje za teroristické, unijní země chrání.

Minulý týden po nečekaném oznámení premiéra Ahmeta Davutoglua, že opouští svou funkci, Erdogan prohlásil, že Ankara své protiteroristické zákony nezmění. Řekl, že EU si má jít svou cestu a Turecko si půjde tou svojí. [celá zpráva]

Chce rychle bezvízový styk

Zmírnění těchto zákonů je ale součástí sedmi desítek požadavků EU, jež musí Ankara splnit, pokud chce bezvízového styku a obnovení rozhovorů o vstupu do EU dosáhnout.

EU slíbila Turecku při splnění všech podmínek dosáhnout ke 30. červnu bezvízového styku výměnou za pomoc Turecka při zvládání migrační krize ve snaze snížit počty migrantů připlouvajících přes Egejské moře do Řecka. Unie za to slíbila i obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů či finanční pomoc v řádu miliard eur ke zlepšení situace v tureckých uprchlických táborech.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Erdogan, který v pondělí vyjádřil naději, že bezvízový styk, o který usiluje Turecko ve vztahu k Evropské unii, urychlí vstupní proces Turecka do unie, v úterý  zkritizoval Brusel, že ze slíbených peněz Ankara zatím nic moc nedostala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám