Hlavní obsah

Na Ukrajině našli ukradené obrazy za téměř půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinští pohraničníci objevili u hranic s Moldávií 17 obrazů starých mistrů, jako například Paula Rubense, který byl uloupen loni 11. listopadu z muzea Castelvecchio v severoitalském městě Verona. Podle sdělení pohraniční služby jejich hodnota přesahuje 16 miliónů eur (432 miliónů korun). Informovala o tom ukrajinská média.

Foto: archív Bozar

Peter Paul Rubens Pan and Syrinx, výřez 1617. Ilustrační foto

Článek

Podle upřesnění šéfa ukrajinské pohraniční služby generála Viktora Nazarenka byly objeveny obrazy 6. května 1,5 kilometru od moldavské hranice, když byly připravovány k přepravě do sousední země. Jde o díla Rubense, Tintoretta, Mantegny, Pisanella a Carota, historická a umělecká hodnota těchto děl je nesmírná.

Expertíza provedená 7. května prý potvrdila, že jde o originály.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podle tiskové služby úřadu hlavy státu už nařídil kontaktovat italské úřady a pozvat experty k potvrzení pravosti pláten a k dojednání formalit spojených s vrácením obrazů do Itálie.

Letos v polovině března italská a moldavská policie zatkly 13 lidí podezřelých z ozbrojené loupeže ve Veroně. Mezi zadrženými je deset Moldavanů a tři Italové, zatčen byl i strážný, který měl v noci krádeže službu v muzeu.

Média v této souvislosti tehdy psala, že v Moldavsku byla objevena i skrýš s lupem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám