Hlavní obsah

Ukradená díla slavných mistrů byla nalezena v Moldavsku

Itálie

Italská a moldavská policie zatkla 13 osob podezřelých z loňské loupeže obrazů starých mistrů, včetně děl Petra Paula Rubense či Tintoretta, z muzea v severoitalské Veroně. Informovala o tom v úterý agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z ukradených obrazů Svatá rodina od Andrease Mantegny

Článek

Mezi zadrženými je deset Moldavanů a tři Italové. Zatčen byl také strážný, který měl v noci, kdy se krádež stala, službu. Skrýš obrazů byla odhalena v Moldavsku.

„Doufáme, že byly nalezeny všechny malby a že jsou v dobrém stavu,” uvedl starosta Verony Flavio Tosi. Díla byla ukradena loni v listopadu z muzea Castelvecchio ozbrojenými a maskovanými muži v době, kdy byla v budově jen pokladní a jeden strážný.

Zloději si odnesli 17 renesančních a barokních maleb slavných umělců, včetně Petra Paula Rubense, Jacopa Belliniho, Tintoretta či Pisanella. Celková hodnota ukradených obrazů byla odhadnuta na 15 miliónů eur (asi 406 miliónů korun).

Šlo zřejmě o krádež na objednávku, neboť vzácná díla by byla na trhu neprodejná. Vyšetřovatelé se již krátce po činu drželi domněnky, že by mohla být odvezena do východní Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám