Hlavní obsah

Na protivládní demonstraci ve Varšavě se sešlo téměř čtvrt miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Do ulic polské metropole vyšlo na 240 tisíc lidí, kteří jsou nespokojení s konzervativní a euroskepticky laděnou vládou strany Právo a spravedlnost (PiS). Kabinet premiérky Beaty Szydlové podle organizátorů z iniciativy Výbor na obranu demokracie (KOD) demonstrace ohrožuje postavení Polska v Evropské unii.

Foto: ČTK/AP

Za Polsko evropské. Do ulic vyšli Poláci, kteří se bojí o postavení své země v EU.

Článek

"Jedno slovo musíme stále opakovat: dialog. Našim úkolem je všemi prostředky prosazovat kulturu dialogu," pronesl k demonstrantům předseda KOD Mateusz Kijowski, který použil slova pronesená dříve papežem Františkem.

Oponenti vyčítají PiS vedené Jaroslawem Kaczyńským, že prosazuje bez přihlédnutí k názoru opozice opatření, která oslabují demokratické principy v zemi. Nejhlasitější kritiku vyvolaly změny fungování ústavního soudu a veřejnoprávních médií, na jejichž fungování si vláda posílila vliv.

Foto: , ČTK/AP

Podle starostky Varšavy se demonstraci sešlo 240 tisíc lidí.

Účastníci protestu vyrazili na několikakilometrový pochod podél sídel úřadů v centru metropole a zaplnili dvě náměstí a přilehlé ulice. Na demonstraci dorazili rovněž šéfové největších opozičních stran.

Mezi lidmi se objevila řada karikatur vůdce PiS, kterého lidé zpodobnili třeba jako loutkoherce vodícího postavy premiérky Beaty Szydlové a prezidenta Andrzeje Dudy. Ti jsou sice nejvyššími ústavními činiteli, předseda strany disponující jen poslaneckým mandátem je však podle názoru velké části veřejnosti ovládá.

Nedaleko místa opoziční demonstrace se sešli rovněž příznivci vlády. Těch bylo podle policie přibližně pět tisíc a k jejich kontaktu s opozičním pochodem nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám