Hlavní obsah

Referendum o kvótách v Maďarsku posvětil soud

Právo, ivi
Budapešť

Maďarský nejvyšší soud v úterý zamítl podněty proti verdiktu národní volební komise, že se v zemi bude konat referendum o kvótách pro povinné přesídlení migrantů do Maďarska. Jak informovala agentura MTI, rozhodnutí soudu je pravomocné.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Otázka referenda je v souladu s maďarskou ústavou a se zákonem o referendu,“ konstatoval nejvyšší soud, který odmítl podnět od soukromých osob, respektive od jedné nejmenované politické strany.

Maďarská vláda se chce v referendu zeptat občanů, zda souhlasí s tím, aby Evropská unie mohla bez souhlasu maďarského parlamentu stanovit povinné kvóty na přesídlení migrantů do země.

Otázka připravovaného referenda:
Souhlasíte, aby Evropská unie bez souhlasu maďarského parlamentu mohla stanovit povinné přesídlení nemaďarských občanů do Maďarska?

O záměru vyhlásit referendum informoval premiér Viktor Orbán koncem února. „Kvóty by překreslily kulturní a náboženskou tvář Evropy. K takovému rozhodnutí nemá mandát žádný evropský orgán,“ uvedl tehdy Orbán.

Podle průzkumů veřejného mínění odmítá kvóty nadpoloviční většina Maďarů. Analytici však upozorňují, že jedna strana mince je odpor nadpoloviční většiny Maďarů ke kvótám, ale druhou stranou mince je dostat k urnám přes čtyři milióny voličů, aby bylo referendum platné. Server Index.hu upozornil, že kromě vládní strany FIDESZ podporuje referendum v této otázce pouze extrémně pravicová strana Jobbik. Levicová opozice totiž myšlenku lidového hlasování v této otázce jednotně odmítá.

Kvóty ovšem odmítá také část voličů levicové opozice. „Orbán tak odebere svým rivalům vítr z plachet. Diskuse ve společnosti se soustředí na referendum, nikoliv na některá pro vládu nepohodlná témata,“ glosoval dále maďarský server.

Výsledek maďarského referenda Evropskou unii k ničemu nezavazuje. „Důležitější bude, jak rozhodne evropský soud v případě žaloby, které kvůli kvótám podaly Maďarsko a Slovensko,“ připomněl Index.hu.

Reklama

Výběr článků

Načítám