Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny se i přes příměří během pravoslavných Velikonoc střílelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda a proruští separatisté z Donbasu na východě země se v neděli vzájemně obvinili z porušování klidu zbraní, dohodnutého koncem týdne v Minsku kvůli oslavám pravoslavných Velikonoc. O případných ztrátách se však znepřátelené strany nezmínily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přestřelka mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou u ZajcevaVideo: Reuters

 
Článek

"Během uplynulých 24 hodin (separatisté) ve 27 případech ostřelovali pozice ukrajinských obránců," uvádí se podle listu Ukrajinska pravda v armádním komuniké. "Donbas se zase ocitl pod palbou," tvrdí naopak povstalci podle serveru Novorossija.

"Za posledních 24 hodin střelba neustává od soumraku do úsvitu, občas je slyšet rány i za bílého dne," vylíčil server a dodal, že tak ukrajinská armáda "plní" minské dohody. V hlavní povstalecké baště, Doněcku, mezitím vystřídaly bohoslužby v chrámech prvomájové průvody. Povstalecký předák Alexandr Zacharčenko ujistil o nevyhnutelném vítězství "dobra a světla nad zlem a temnotou".

Ukrajinská armáda naopak tvrdí, že separatisté vedli palbu z minometů, granátometů a těžkých kulometů na doněckém úseku fronty a u azovského přístavu Mariupol. "Ukrajino, buď si jista, nepřítel neprojde," zapřisáhli se podle agentury Unian vojáci z fronty ve velikonočním poselství krajanům.

Reklama

Výběr článků

Načítám