Hlavní obsah

Putin kvůli odloženému startu přísně káral vedení Roskosmosu i vicepremiéra

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin kvůli jednodennímu zpoždění prvního startu rakety z kosmodromu Vostočnyj „přísně pokáral” vedení ruského kosmického programu. Šéf Roskosmosu Igor Komarov to odnesl přísnou důtkou. Vicepremiér Dmitrij Rogozin, který je ve vládě odpovědný za kosmonautiku, vyvázl „jen” s důtkou. Informoval o tom deník Kommersant.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Sojuz sledoval i Vladimir PutinVideo: Reuters

 
Článek

Zlost Vladimira Putina, který kvůli startu rakety Sojuz vážil cestu dlouhou pět tisíc kilometrů, pramenila z toho, že se ve středu půldruhé minuty před odletem celý start automaticky přerušil. [celá zpráva]

Podle posledních informací způsobil automatické zastavení přípravných operací signál o závadě palivového ventilu nosné rakety. Ventil byl ale údajně v pořádku, vadný byl kabel, který vyslal mylný signál o poruše.

Putin to označil za „lajdáctví” a nechal se slyšet, že viníci budou pykat. Blíže nespecifikovaným způsobem tak byl podle Kommersantu potrestán i šéf podniku, jež vadný kabel na kosmodrom dodal. Dlužno dodat, že odložení startů nejsou v kosmonautice až tak výjimečná.

Napodruhé to vyšlo, ale s odřenýma ušima

Čtyřiadvacet hodin po prvotním nezdaru si ruský prezident spravil chuť. Nosná raketa Sojuz 2.1 v 04:01 SELČ přesně podle plánu zažehla motory a vznesla se k nebi, aby na oběžnou dráhu vynesla trojici menších družic. [celá zpráva]

Krátce po startu se však ukázalo, že se premiéra neobešla bez komplikací.  Roskosmos oznámil, že bylo zaznamenáno dvacet drobnějších poruch. Podle agentury Interfax byla poškozena i startovací rampa.

S dalším startem se podle šéfa Roskosmosu Igora Komarova počítá až v roce 2017 a s plným provozem o rok později.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský Prezident Vladimir Putin během projevu o stavu země.

Do konce letošního roku budou podle Rogozina všechny nedostavěné objekty kosmodromu dokončeny a začne druhá etapa výstavby, jež má trvat do roku 2021. Jejím hlavním obsahem bude vybudování odpalovací rampy pro těžké nosné rakety Angara.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám