Hlavní obsah

Napodruhé to vyšlo. Z nového ruského kosmodromu odstartovala první raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Roskosmos si částečně napravil reputaci. Odložený start první rakety z nového ruského kosmodromu Vostočnyj proběhl úspěšně. Nosná raketa Sojuz 2.1 vynesla na oběžnou dráhu trojici menších družic. Původně plánovaný start byl ve středu za přítomnosti prezidenta Vladimira Putina odložen kvůli zřejmé poruše řídicího systému rakety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Z nového ruského kosmodromu odstartovala první raketaVideo: Reuters

 
Článek

„Chci vám poblahopřát. Máte být na co hrdí,” řekl Putin ve Vostočném pracovníkům kosmodromu a Roskosmosu po úspěšné akci.

Středeční nezdar označil za „přehnanou reakci” řídicího systému, jenž zabránil startu, který prý bylo možné provést.

Ještě ve středu přitom rozezlený šéf Kremlu mluvil o „lajdáctví” v raketovém průmyslu, které podle něj nejspíš zavinilo i další neúspěchy v ruském vesmírném programu v poslední době.

Foto: Reuters

Čtvrteční start rakety Sojuz byl úspěšný.

Varoval také, že pokud za problémy skutečně stojí špatný přístup odpovědných lidí, bude nutné vyvodit závěry. A ty mohou být v Rusku výrazné. Kvůli korupčním skandálům a zpožděním ve výstavbě nového kosmodromu už byli zatčeni čtyři lidé, připomněla BBC.

Konečně doma

Sojuz 2.1 vynesl do kosmu satelity Lomonosov, Aist-2D a SamSat-218. Raketa bez posádky měla původně odstartovat ve stejném ranním čase 4:01 SELČ ve středu, avšak půldruhé minuty před startem byla příprava automaticky přerušena. [celá zpráva]

Foto: Kirill Kudryavtsev, ČTK/AP

Raketa Sojuz 2.1 nese na oběžnou dráhu trojici menších družic.

Vostočnyj je první národní civilní kosmodrom, který má Rusku zajistit nezávislý přístup do vesmíru. Dosud využívaný kosmodrom Bajkonur se totiž pro Rusy ocitl po rozpadu někdejšího Sovětského svazu v zahraničí, protože je na území středoasijského Kazachstánu.

Převedení celého provozu do Vostočného ale ještě nějaký čas potrvá. Nové ruské vesmírné centrum v Amurské oblasti totiž zdaleka není dokončené.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský Prezident Vladimir Putin během projevu o stavu země.

Po čtvrtečním premiérovém startu by měl mít kosmodrom delší pauzu – s dalším startem se podle šéfa agentury Roskosmos Igora Komarova počítá až v roce 2017 a s plným provozem o rok později.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám