Hlavní obsah

Teroristé a zločinci už kalašnikov na Slovensku nekoupí, poslanci zpřísnili zákon

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Zločinecké gangy a teroristé s oblibou používali znovu zprovozněné znehodnocené automatické střelné zbraně nakoupené na Slovensku. Země proto přistoupila ke zpřísnění zákona o jejich držení a prodeji. Z takových zbraní se dalo střílet jen slepými náboji, ale bylo možné je upravit pro použití ostrých. Teď prodej podobných automatických zbraní podle policie prakticky ustal.

Foto: Alexander Demianchuk , Reuters

Kalašnikov, ilustrační foto

Článek

Vývoz znehodnocených zbraní ze Slovenska je nyní možný pouze na základě zbrojního průvodního listu, vysvětlil mluvčí policejního prezidia Martin Wäldl serveru Aktualne.sk.

Před vývozem jsou zaevidovány na policii a jsou podrobeny kriminalistické expertíze, což by mělo zabránit jejich zneužití. Pro vývoz těchto zbraní je navíc potřebný souhlas příslušných orgánů země, kam se má zbraň vyvézt. Slovensko rovněž zrušilo internetový prodej zbraní, který byl možný od roku 2011.

„Schválenými opatřeními došlo k výraznému snížení prodeje expanzních (znehodnocených) zbraní a do značné míry se zpřísnila jejich evidence a kontrola,“ konstatoval Wäldl.

V rukou teroristů

V minulosti se objevily informace, že znovu zprovozněné zbraně původem ze Slovenska byly použity při loňských lednových teroristických útocích v Paříži. Britská média před časem upozornila, že dva mladí Britové dovezli ze Slovenska 22 útočných pušek AK-47 (Kalašnikov) a devět samopalů vzor 61 Škorpión.

Britové nakoupili zbraně stejným způsobem jako teroristé. Jednalo se o zbraně na slepé náboje, které je možné po malých úpravách používat s ostrou municí.

Britové měli koupit znehodnocené samopaly v obchodě ve městě Partizánske. Majitel obchodu František Gajdoš nyní konstatoval, že po zpřísnění podmínek klesl prodej upravených zbraní cizincům na nulu.

„Naše společnost nenese odpovědnost za své zákazníky, kteří nelegálně obchodují se zbraněmi nebo je jakýmkoli způsobem upravují,“ zdůraznil Gajdoš.

Kalašnikov za 790 eur

Znehodnocený samopal vz. 58 se na Slovensku prodává od 650 eur (17 550 Kč), škorpion od 250 eur (6750 Kč) a kalašnikov za 790 eur (21 330 Kč). V nabídce jsou také expanzní pistole, pušky, dokonce i kulomety. Odborníci upozorňují, že stačí vyměnit několik komponentů a ze znehodnocené zbraně na slepé náboje se stane smrtící zbraň.

„Je za tím velký byznys,“ upozorňuje bezpečnostní expert Juraj Zábojník. Připouští, že po zpřísnění zákona by se mohla situace zlepšit.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Vojáci ruské armády při pohřbu Michaila Kalašnikova vystřelili 27. prosince 2013 čestnou salvu z útočných pušek AK-47.

„Prodej zbraní je však potřeba přísně monitorovat. Sledovat, kdo je kupuje a kam putují,“ dodal Zábojník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám