Hlavní obsah

Sestra pilotky Savčenkové nesmí z Ruska, urazila prý tamní soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Sestra vězněné ukrajinské pilotky Nadji Savčenkové nesmí z Ruska. Úřady jí zabavily doklady, protože se měla dopustit urážky soudu. Informovala o tom ruská média. Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil ministerstvu zahraničí, aby se zasadilo o její návrat do vlasti.Ve čtvrtek se ale nakonec mohla vrátit.

Foto: Profimedia.cz

Vira Savčenková

Článek

Vira Savčenková byla ve středu na návštěvě své sestry ve věznici v západoruském Novočerkassku, kde si Nadija Savčenková odpykává trest 22 let vězení za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů.

Když se chtěla sestra uvězněné pilotky vrátit na Ukrajinu, byla na hranicích zadržena a ruští policisté jí odebrali pas. Důvodem je zatykač, vydaný právě za údajnou urážku ruského soudu.

Soud v čečenské metropoli Grozném prý Vira Savčenková urazila během procesu se dvěma Ukrajinci Mykolou Karpjukem a Stanislavem Klychem. Oba jsou v Čečensku souzeni za údajnou účast v bojích proti ruským vojákům v polovině 90. let minulého století.

Skončila na konzulátě, tvrdí média 

Podle nepotvrzených informací byla Vira Savčenková převezena ukrajinským diplomatickým vozidlem na ukrajinský generální konzulát v ruském Rostově na Donu, kde očekává další vývoj událostí. Ruská oficiální místa zatím na incident nereagovala.

Advokát Nadii Savčenkové Mark Fejgin ve čtvrtek informoval, že řešení o vydání Nadiji Savčenkové na Ukrajinu padlo, formality si ale ještě několik týdnů vyžádají. „Práce obhajoby už v tomto okamžiku skončila, teď se jedná o předání,” řekl obhájce.

Pilotku Nadiju Savčenkovou v červnu 2014 zadrželi východoukrajinští separatisté, když údajně naváděla ukrajinskou minometnou palbu do prostoru, kde se nacházeli ruští žurnalisté. Savčenková vinu za jejich smrt popírá a tvrdí, že byla do Ruska unesena. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Naděžda Savčenková na snímku 4. března

Ruský server RBK 22. dubna s odkazem na své zdroje napsal, že se Rusko a Ukrajina dohodly na způsobu výměny ukrajinské pilotky za dva agenty ruské rozvědky GRU Alexandra Alexandrova a Jevgenije Jerofejeva. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám