Hlavní obsah

Rakušané v Brennerském průsmyku postaví 370 metrů dlouhý plot

Vídeň
Aktualizováno

Na rakousko-italském přechodu v Brennerském průsmyku vznikne v rámci zpřísnění režimu na hranicích, plánovaného Vídní, 370 metrů dlouhý plot a pět kontrolních stanovišť. Podle agentury APA to ve středu oznámila tyrolská zemská policie. Rakouský parlament bude zároveň hlasovat o novele azylového zákona, která by umožnila zastavit přijímání žádostí o azyl.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Stavební práce na hraničním přechodu v Brennerském průsmyku

Článek

Kromě plotu vybuduje Rakousko u hraničního přechodu také čtyři kontrolní stanoviště na dálnici a jedno na rychlostní silnici vedoucí průsmykem. Rychlost by měla být podle listu Tiroler Tageszeitung u přechodu, jímž vede jeden z hlavních evropských dálničních tahů, omezena na 30 kilometrů v hodině.

Vlaky směřující z Itálie do Rakouska bude policie stavět v obci Steinach am Brenner, asi deset kilometrů za hranicí.

Přesný termín zavedení přísnějšího hraničního režimu zemská policie nezveřejnila. Podle policejního ředitele Helmuta Tomace to ale nebude závislé na plném dokončení stavebních opatření na přechodu.

Ta by měla být podle dřívějšího vyjádření ministra obrany Hanse Petera Doskozila hotova nejpozději 1. června. Podle listu Tiroler Tageszeitung kontroly v Brennerském průsmyku Vídeň zavede na konci května či na počátku června.

Rakušané už dříve pohrozili, že jsou připraveni hranici s Itálií zcela uzavřít, a začali se na takovou eventualitu připravovat. [celá zpráva]

Rozhořčení Italové

Řím rakouské plány na zavedení kontrol na vnitřní schengenské hranici ostře kritizuje. "Uzavření Brenneru by způsobilo vážné škody hospodářství a dopravě, ale i Evropské unii, neboť Brenner je symbolem evropské integrace," uvedl dnes italský ministr dopravy Graziano Delrio.

Italský premiér Matteo Renzi před časem uvedl, že zavedení kontrol na Brenneru se nedá ničím ospravedlnit.

Zpřísnění azylového zákona posvětil parlament

Rakouský parlament mezitím ve středu schválil novelu azylového zákona. Ta umožňuje vyhlásit v případě vysokého počtu nově příchozích migrantů stav nouze, odmítat běžence už na hranicích a posílat je zpět do tzv. bezpečné země.

Zákon také připouští prodloužení azylového řízení z maximálních šesti měsíců až na patnáct.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám