Hlavní obsah

Nechceme být čekárnou po uprchlíky. Hranice klidně zavřeme, hrozí Rakousko

– Vídeň

Rakousko je připraveno v případě nutnosti zcela uzavřít hranici s Itálií. Ve čtvrtek to oznámil ministr obrany Hans Peter Doskozil. Taková situace by podle něj nastala, pokud by severní Itálie umožnila migrantům putovat dál do střední Evropy, nepřebírala by běžence zpět z Rakouska a Německo by pokračovalo v hraničních kontrolách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brennerském průsmyku se staví hraniční přechodVideo: Reuters

 
Článek

V takovém případě by podle Doskozila hrozilo, že se Rakousko stane „čekárnou” pro migranty, kteří budou chtít dál do Německa. Jeho země letos přijala 17 tisíc žádostí o azyl. Vídeň přitom stanovila strop na 37 500 žádostí o azyl za rok, což při stejném trendu nebude možné dodržet.

Obavy, že migranti se budou do Evropy valit přes Itálii, potvrzují i nejnovější statistiky. Od začátku roku připlulo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Itálie ze severní Afriky téměř 20 tisíc migrantů. To je víc než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Foto: Mapy.cz

Hranice mezi Rakousek a Itálií

Nejvíce migrantů připlouvajících touto trasou pochází z Nigérie (18 procent). Tři čtvrtiny z celkového počtu jsou muži.

Přitvrzuje i Švýcarsko

Bezpečnostní opatření na svých hranicích s Itálií chystá také Švýcarsko. Země se obává, že po uzavření takzvané balkánské cesty a zavedení kontrol na rakouských hranicích včetně Brennerského průsmyku se stane „branou pro uprchlíky při jejich putování na sever Evropy“.

Švýcarsko se proto rozhodlo posílit ochranu svých hranic, konkrétně v kantonu Ticino. Počítá s tím, že do oblasti vyšle 2000 příslušníků motorizované pěší pěchoty, sdělil šéf bezpečnosti Ticina Norman Gobbi.

Podle něj se už minulý týden pokusilo dostat ilegálně z Itálie přes Ticino 169 migrantů. „Musíme se připravit na situaci, že uprchlíci vezmou oficiální přechody útokem,“ řekl Gobi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám