Hlavní obsah

Rakousko začíná s výstavbou plotu v Brennerském průsmyku, přetne i dálnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Oplocení rakouské části klíčového dopravního uzlu - Brennerského průsmyku - včetně výstavby kontrolního stanoviště by mělo být hotové na konci května, napsal v pondělí rakouský deník Die Presse. Příprava stavebních prací startuje v úterý, potvrdila italská tisková agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Dálnice v Brennerském průsmyku

Článek

„Asfinag (správce rakouských dálnic - pozn. redakce) začne v úterý s přípravou,“ řekl šéf tyrolské policie Helmut Tomac Die Presse. Nejprve se podle jeho slov demontují svodidla a následně se bude pokračovat s vyrovnáním terénu a odstraněním dalších překážek. Připraví se tak prostor pro 250 metrů dlouhý plot, který přetne dálnici a silnici, popsal Tomaca.

U dálnice budou vybudována zastřešená kontrolní stanoviště, aby policisté mohli pracovat během nepříznivého počasí.

"Kdy přesně se s osobními kontrolami začne, nebylo ještě rozhodnuto," řekl Tomac. Dodal, že záležet bude na vývoji migrační vlny.

Hejtman Jižního Tyrolska Arno Kompatscher stále doufá, že hraniční kontroly na jedné z nejvýznamnějších a také nejvytíženějších evropských komunikací - dálnici Brennerského průsmyku - Vídeň nezavede. „Všichni doufáme, že k tomuto kroku nedojde. Cestování by se po této komunikaci nesmírně zkomplikovalo,“ řekl Kompatscher.

Po uzavření takzvané balkánské cesty ovšem Itálie zažívá nápor migrantů. Počet běženců připlouvajících do Itálie z Libye je v letošním roce o 42,5 procenta vyšší než ve stejném období vloni, upozornil na konci března Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Italové od Nového roku zaregistrovali více než 15 tisíc nově příchozích.  [celá zpráva]

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová minulý týden oznámila, že alpská republika v případě většího tlaku migrantů směřujících na její území z Itálie nejspíše zavede přísnější kontroly na hranicích, aby proud uprchlíků zpomalila nebo úplně zastavila.

Reklama

Výběr článků

Načítám