Hlavní obsah

Hofer nečekaně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb v Rakousku

• Aktualizováno

První kolo rakouských prezidentských voleb v neděli překvapivě vyhrál kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer. Podpořilo ho 36,4 procenta voličů. Těsný souboj o druhé místo, a tedy i o postup do rozhodujícího druhého kola vyhrál expředseda strany Zelených Alexander Van der Bellen, který získal 20,4 procenta hlasů. Oba se utkají ve druhém kole 22. května.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Kandidát Svobodných Norbert Hofer zřejmě zvítězí v prvním kole rakouských prezidentských voleb.

Článek

Reprezentanti vládních stran utrpěli debakl: kandidát sociálnědemokratické strany (SPÖ) kancléře Wernera Faymanna Rudolf Hundstorfer a uchazeč koaliční lidové strany (ÖVP) Andreas Khol získali shodně jen 11,2 procenta hlasů. Faymann proto výsledky označil za zklamání a řekl, že je z nich smutný. Nechce z nich ale vyvozovat žádné personální důsledky.

Přesvědčivé vítězství zástupce krajní pravice je velmi překvapivé, protože předvolební průzkumy mu přisuzovaly jen kolem 24 procent hlasů. Pro Svobodné tak jde na celostátní úrovni o nejlepší volební výsledek za více než půlstoletí jejich existence.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Alexander van der Bellen je mírným favoritem volby

"Jsem velice vděčný a plný pokory. Výsledek v tomto rozsahu jsem vůbec nečekal," řekl podle agentury APA ve volebním centru ve vídeňském Hofburgu Norbert.

Komentátoři v prvních reakcích hovořili o "šokujícím" výsledku, a to zejména s ohledem na velmi malé zisky vládních stran. Lidovci a sociální demokraté, kteří se po dlouhá desetiletí střídají v Rakousku u moci a nyní společně tvoří koaliční vládu, jsou totiž poprvé od druhé světové války z boje o křeslo v Hofburgu vyřazeni.

Podle analýz k jejich porážce přispěla zejména nespokojenost voličů s neměnností politické scény, a to zejména v souvislosti se zvládáním uprchlické krize.

V druhém kole ale budou karty rozdány zcela nově, upozornila předsedkyně strany Zelených Eva Glawischnigová. Předpokládá se totiž, že voliči neúspěšných kandidátů podpoří spíše Van der Bellena než Hofera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám