Hlavní obsah

V centru Bruselu se shromáždily stovky lidí, pietu narušili extremisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Stovky lidí se v neděli navzdory sobotnímu varování politiků i policie sešly na náměstí Place de la Bourse v centru Bruselu, které se stalo místem shromáždění k uctění obětí úterních atentátů. Poklidnou pietní akci narušilo zhruba 450 extremistů, informoval belgický list La Libre.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Policejní řady střežící radikální demonstranty na pietním místě v Bruselu.

Článek

Belgický ministr vnitra Jan Jambon a starosta Bruselu Yvan Mayeur v sobotu vyzvali občany, aby se vzdali účasti na nedělních manifestacích a umožnili tak policii, aby se mohla plně věnovat vyšetřování teroristických útoků z bruselského letiště Zaventem a stanice metra Maalbeek, které si vyžádaly 28 obětí.

Organizátoři největší ohlášené akce, Pochodu proti strachu, vzápětí svou akci "o několik týdnů" odložili.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Lidé na pietním shromáždění v Bruselu

Navzdory výzvám politiků i policie se ale na náměstí Place de la Bourse sešly stovky lidí.

My jsme tu doma, křičeli opilí radikálové

Poklidný průběh pietních vzpomínek narušilo asi 450 osob vykřikujících hesla jako "Belgičtí chuligáni. My jsme tu doma." Řada z nich měla zakryté obličeje. Podle agentury Belga přišli od nádraží Gare du Nord a značná část z nich byla zjevně pod vlivem alkoholu.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Ultrapravicoví extremisté protestují v centru Bruselu.

Policisté použili vodní děla a po chvíli se jim podařilo výtržníky od zbytku shromážděných lidí oddělit kordonem.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Policie zadržela jednoho z radikálů protestujících v centru Bruselu

Prokuratura obvinila dalšího muže

Bruselská prokuratura mezitím oznámila, že obvinila dalšího muže z členství v teroristické organizaci. Informovala o tom agentura Belga. Jde o Abderahmana Amerouda, který byl zadržen v pátek poté, co ho policie postřelila na tramvajové zastávce v bruselské čtvrti Schaarbeek. [celá zpráva]

Obvinění souvisejí s razií proti radikálům ve Francii, kde místní úřady oznámily, že zmařily plány na teroristický útok.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Dvojice si čte soustrastné vzkazy na místě s květinami pro oběti teroristických útoků v Bruselu.

V neděli provedla belgická policie dalších třináct razií, většinou v bruselském regionu. Dva domy policisté prohledali také ve vlámských městech Mechelen a Duffel mezi Bruselem a Antverpami. Zadrželi přitom devět lidí, přičemž pět z nich po výslechu propustili. U zbylých čtyř osob by měl soud ještě během nedělního dne rozhodnout o případném uvalení vazby.

Prokurátor neuvedl, zda razie souvisely přímo s bruselskými atentáty. Řekl pouze, že osoby policie vyslýchala v souvislosti s terorismem.

Při úterních sebevražedných útocích na letišti a v metru zahynulo v Bruselu 31 lidí včetně tří útočníků; podle sobotního oznámení krizového centra z 28 obětí se zatím podařilo identifikovat 24 osob. Zraněno bylo na 340 lidí z dvaceti zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám