Hlavní obsah

Muž s bombou při razii v Schaarbeeku držel ženu s dítětem jako rukojmí

Schaarbeek
Aktualizováno

Dramatický průběh měla páteční razie v Schaarbeeku na předměstí Bruselu. Policie tam zranila a následně zadržela jednoho muže, který měl u sebe výbušninu. Tu pak policisté při kontrolovaných explozích zneškodnili. Před zadržením muž držel jako rukojmí ženu s dítětem. Celkem v pátek v Belgii zadrželi v této souvislosti tři podezřelé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Při policejní razii v Schaarbeeku zněly výbuchy a střelba, jeden muž zadrženVideo: noaa/u.s. naval history and heritage command, Reuters

 
Článek

Podezřelý na tramvajové zastávce odmítl policistům ukázat obsah ruksaku a následně vzal jako rukojmí ženu s dítětem. Policisté ho následně střelili do nohy a rukojmí odvedli do bezpečí. Na videu z místa je vidět, jak policie následně postřeleného muže táhne pryč.

Starosta Schaarbeeku Bernard Clerfayt podle belgické televize RTBF uvedl, že zraněný a zadžený muž je spojován s bruselskými útoky. Clerfayt také dodal, že nalezenou výbušninu nechala speciální jednotka kontrolovaně explodovat.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Policie při razii použila i robota na likvidaci výbušnin

Policie oblast v okolí náměstí Place Meiser, kde se zásah odehrál, neprodyšně uzavřela a evakuovala nedalekou tramvaj. Podle svědků byla na místě kromě těžkooděnců a armádních vozidel také pyrotechnická jednotka a speciální robot na likvidaci výbušnin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Při policejní razii v Schaarbeeku jsou slyšet výbuchy a střelba Video: AP

Policie zatýkala v Belgii, Německu i Francii

Během páteční noci a rána policie v souvislosti s úterními teroristickými útoky v Bruselu zadržela sedm lidí. V Německu byli zadrženi dva podezřelí, jeden z nich údajně tři minuty před výbuchem v bruselském metru dostal na telefon textovou zprávu s názvem stanice a francouzským slovem „fin”, tedy konec.

Ve Francii policie v pátek ráno zadržela Reda Kriketa, údajně byl „v pokročilé fázi” plánování teroristického útoku. Jde o muže, který byl loni souzen se strůjcem listopadových útoků v Paříži Abdelhamidem Abaaoudem. [celá zpráva]

Při útocích na bruselském letišti a metru zemřelo minimálně 31 lidí, další zhruba tři stovky byly zraněny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám