Hlavní obsah

Teroristu z Paříže Abdeslama dopadli živého

Brusel
Aktualizováno

Sto dvacet šest dnů hledaného osmého teroristu z Paříže Salaha Abdeslama dopadla v pátek belgická policie na bruselském předměstí Molenbeek. Potvrdily to úřady. Spolu s ním byli zadrženi čtyři další lidé. Francie bude žádat Abdeslamovo vydání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie odvádí Salaha AbdeslamaVideo: Reuters

 
Článek

„Dostali jsme ho,” ohlásil belgický ministr pro migraci Theo Francken.

Abdeslam byl při policejní akci střelen do nohy a převezli ho do nemocnice. Mezitím mu sejmuli otisky prstů, které potvrdily jeho totožnost, a byl zatčen, uvedl server Le Monde. Reuters uveřejnila záběry, jak police Abdeslama v bílé mikině odvádí do auta.

Zatčení potvrdil na tiskové konferenci belgický premiér Charles Michel. Uvedl, že dva ze zatčených byli ozbrojeni a při policejním zásahu zraněni. Spolu s Abdeslamem byla zadrženi i tři členové rodiny, která ho ukrývala.

Podle francouzského prezidenta Francoise Hollanda je zatčení výsledek dobré spolupráce policie, tajných služeb i justice, a to včetně francouzské.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah na bruselském předměstí MolenbeekVideo: AP

Hollande upozornil, že zatčení bylo uskutečněno na základě evropského zatykače a francouzské soudy „požádají rychle o vydání“ Abdeslama do Francie.

„Vím, že belgické úřady na to budou reagovat pozitivně,“ prohlásil Hollande a předem za to Belgičanům poděkoval.

Deník Le Soir oznamuje zadržení Abdeslama.

Belgická média nejprve v pátek odpoledne informovala o policejní akci proti dvěma prchajícím mužům ve čtvrti Molenbeek. Operaci údajně spustilo zachycení telefonátu, v němž se Abdeslam domlouval se známým.

Na televizních záběrech později bylo vidět ozbrojené policisty, kteří zajišťovali ulice, zatímco pokračovala akce, jejímž cílem bylo dopadnout třetího podezřelého, který se opevnil. Ještě po setmění bylo slyšet několik výbuchů. O pár desítek minut později média ohlásila, že byl dopaden i tento muž.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Belgičtí policisté při pátečním zásahu

V Molenbeeku žilo několik z osmi teroristů, kteří loni v listopadu v Paříži zabili 130 lidí. Jediný z nich, Salah Abdeslam, utekl a dosud se mu dařilo skrývat.

Skončilo pátrání po trojici hledaných?

Abdeslam zřejmě utekl v pondělí z bytu na předměstí Forest. Belgická prokuratura v pátek odpoledne potvrdila, že se Abdeslam nalézal v bytě, kde v pondělí dva muži postřelili policisty chystající se na domovní prohlídku. Oba pak utekli.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Policie při zásahu ve čtvrti Molenbeek

Na policisty pak z protějšího domu střílel další muž. Policie ho zabila. V bytě pak kromě jiného našla vlajku Islámského státu a munici do kalašnikova. [celá zpráva]

Úřady ohlásily, že mrtvým je Alžířan Mohamed Ben Caïd. V pátek prokuratura přiznala, že to byl zřejmě hledaný islámský radikál vystupující pod jménem Samir Bouzid. Bouzida a muže jménem Soufianea Kayala stanice CNN s odkazem na belgické vyšetřovatele už na začátku roku označila za ty, kdo teroristy v Paříži z Bruselu po telefonu řídili. Belgičané však neznali ani pravá jména hledané dvojice. [celá zpráva]

Foto: Reuters Tv

Belgická policie vede zadrženého Salaha Abdeslama

Jedním z mužů, kteří byli v pátek zadrženi společně s Abdeslamem, tedy mohl být druhý jeho šéf, který se prokazoval jménem Kayala. Tuto verzi ale zatím nikdo nepotvrdil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie dopadla Salaha AbdeslamaVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám