Hlavní obsah

Při přestřelce v Bruselu policie zabila jednoho džihádistu

Brusel
Aktualizováno

Během protiteroristického zátahu v Bruselu se rozpoutala přestřelka mezi zásahovou jednotkou a skupinou ozbrojenců podezřelých z terorismu, kteří na strážce zákona pálili ze samopalů. Tři policisté utrpěli zranění, stav jednoho z nich je vážný. Nejméně dvěma podezřelým se podle agentury AFP podařilo utéct po střechách obytných domů. Jeden terorista byl zneškodněn, nejméně dvěma se podařilo uprchnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při protiteroristickém zátahu v Bruselu zazněly výstřelyVideo: AP

 
Článek

Policie část bruselského předměstí Forest uzavřela a vyzvala obyvatele, aby nevycházeli ze svých domovů, dokud nebude hon na teroristy, kteří mají spojitost s masakrem v Paříži, u konce. V úterý večer ale policisté oznámili, že se lidé mohou vrátit domů a razie je u konce.

Zda se podezřelé, kteří při přestřelce uprchli, podařilo dopadnout, není jasné.

Podle starosty se „dva jedinci zabarikádovali uvnitř jednoho z domů”.

Zpravodaj BBC Damian Grammaticas hlásil přímo z místa, že jsou ulice zaplaveny policisty a všechny příjezdové cesty byly uzavřeny. „Ojediněle se stále ozývá střelba.”

Prokurátor Eric Van Der Syp agentuře AFP řekl, že se policisté při zásahu „ocitli pod palbou”.

Foto: Yves Herman, Reuters

Maskovaný belgická policista na střeše jednoho z domů.

Podle zpravodaje agentury Reuters se zdá, že jde o větší policejní operaci.  Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve oznámil, že přítomni jsou i francouzští policisté.

V uzavřeném obvodu se nacházejí dvě školy a jesle. Podle místního starosty jsou děti zavřené uvnitř a budovy střeží policie. Radnice zřídila kontaktní místo pro rodiče.

Foto: Yves Herman, Reuters

Policie

Bylo to právě bruselské předměstí Molenbeek, kam vedly stopy pachatelů pařížského masakru. Několik strůjců teroristických útoků z francouzské metropole v Molenbeeku vyrůstalo a nechalo se tam naverbovat k džihádu.

Islamisté loni v listopadu na několika místech Paříže povraždili 130 lidí.

V souvislosti s atentáty v Paříži z loňského listopadu, při nichž útočníci zabili 130 lidí, bylo dosud v Belgii obviněno 11 osob, připomněla ČTK. Vyšetřování atentátů v pařížské metropoli ukázalo, že útoky byly z velké části naplánovány v Bruselu. Přihlásili se k nim radikálové z Islámského státu. Jeden z hlavních podezřelých Salah Abdeslam, pocházející z bruselské čtvrti Molenbeek, nebyl dosud dopaden. Televize SkyNews uvedla, že mrtvým džihádistou není Abdeslam.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám