Hlavní obsah

Orbán: Evropa není svobodná

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán v souvislosti s migrační krizí upozornil na to, že Evropa není svobodná. „Svoboda začíná vyslovením pravdy. V Evropě je nyní zakázáno říkat pravdu,“ uvedl Orbán v úterý při slavnostním projevu u příležitosti 168. výročí protihabsburské revoluce 1848.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán při úterním projevu v Budapešti

Článek

„Je zakázáno říct, že Evropu ohrožuje stěhování národů, že imigrace přináší zločinnost a teror. Je zakázáno říct, že to vše se neděje náhodou, ale na základě dopředu naplánované a dobře řízené akce,“ uvedl předseda maďarské vlády před slavnostně vyzdobenou budovou Maďarského národního muzea v Budapešti

„V Bruselu nyní pracují na tom, aby k nám co nejrychleji dopravili tyto cizince. Nedovolíme, aby bandy pořádaly lov na naše ženy a dívky,“ dodal.

Orbán konstatoval, že národy Evropy postupně zjišťují, že ve hře je jejich budoucnost. „Přišel čas, abychom zachránili budoucnost Evropy. Všechny evropské národy proto vyzýváme k jednotě,“ uvedl maďarský premiér. Orbán ukončil svůj projev částí básně revolučního básníka Sándora Petőfiho: „Budeme otroky, nebo svobodnými lidmi? To je otázka, vyberte si!“

Související téma

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Nedaleko muzea se shromáždilo několik desítek odpůrců současné maďarské vlády. V průběhu Orbánova projevu skandovali hesla „Diktátor“, „Vlastizrádce“ a premiérovi ukazovali červené karty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám