Hlavní obsah

Itálie se do zásahu v Libyi rozhodně nehrne

Právo, Josef Kašpar (Řím)

Řím označil spekulace médií o tom, že italské jednotky se co nejdříve zúčastní rozsáhlé vojenské akce v Libyi, za nepodložené. Podle premiéra Mattea Renziho je situace v zemi naprosto nepřehledná a věc by musel posoudit parlament.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Italský premiér Matteo Renzi

Článek

„Současná situace v Libyi je naprosto nepřehledná a jakákoliv účast italských jednotek může proběhnout pouze na základě oficiálního pozvání uznávané národní vlády této země a poté, co italský parlament celou věc podle ústavy projedná a schválí. Musí ji schválit i OSN. Řinčení zbraní, jak o tom někteří mluví, je naprosto kontraproduktivní,“ řekl premiér Matteo Renzi.

Průzkumy mínění mu dávají za pravdu – 80 procent Italů je proti velkému vojenskému zákroku v této zemi.

Ve skutečnosti narážka Renziho na adresu médií byla se vší pravděpodobností víc namířena na spojence, kteří na Itálii silně tlačí, aby se do podobné akce zapojila.

Americký velvyslanec v Itálii John Phillips zašel hodně daleko, když ve čtvrtek v rozhovoru deníku Corriere della Sera zdůraznil, že Itálie by „měla být lídrem spojeneckých jednotek a zapojit do akce pět tisíc vojáků“.

Prodi: Ať Paříž napraví, co sama útokem zpackala

Podobný tlak vyvíjejí i Francie a Británie. „Jenže dojem je, že by chtěli, aby Itálie za ně vytahovala trochu kaštany z ohně,“ shrnul Domenico Quirino, reportér turínského deníku La Stampa, který působí v Libyi a kterého osm měsíců věznila skupina džihádistů v Sýrii.

Ještě lapidárněji se vyjádřil Romano Prodi, bývalý předseda vlády a Evropské komise: „Všichni víme, že současnou situaci vyvolal francouzský útok v této zemi v roce 2011. A výsledkem je současný chaos. Je tedy na Francii, aby tu chybu napravila.“

Zdá se, že v otázce Libye drtivá většina italských politických stran sdílí názor vlády. Expremiér Silvio Berlusconi v této souvislosti prohlásil: „Jít válčit do Libye by pro nás byl Vietnam.“

Reklama

Výběr článků

Načítám