Hlavní obsah

Severokorejská družice je špionážní a funguje, tvrdí Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nedávno vypuštěná severokorejská družice je funkční a slouží k dálkovému sledování zemského povrchu a špionáži. Oznámila to v pondělí ruská rozhlasová stanice RSN s odvoláním na mínění ruských expertů. Americké zdroje před dvěma týdny uvedly, že satelit na Zemi nepřenáší žádná data a není s to se udržet na pevné oběžné dráze.

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje start rakety s družicí.

Článek

Šéf ruského armádního střediska pro sledování vesmíru Andrej Kaljuta v pondělí agentuře TASS řekl, že na základě získaných technických informací o době obletu a o sklonu a výšce oběžné dráhy "lze konstatovat, že jde o družici určenou k dálkovému sledování Země, která může plnit výzvědné funkce".

Satelit je podle plukovníka Kaljuty funkční a "aparatura na jeho palubě byla spuštěna".

Pchjongjang vypustil raketu počátkem února a start vyvolal silné mezinárodní protesty. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Start severokorejské kosmické rakety

Podle Washingtonu KLDR testuje mezikontinentální balistickou raketu v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN, která balistické raketové technologie s dlouhým doletem Severní Koreji již dříve zakázala.

Spojené státy po startu uvedly, že družice se sice dostala na oběžné dráze kolem Země do stabilní pozice, žádná data ale nevysílá. Z aparátu nebyl nikdy zaznamenán žádný signál, ačkoli KLDR tvrdí, že je vybaven kamerami, které mají vysílat pořízené fotografie zpátky na Zemi.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Navíc objekt není podle amerických úřadů s to se udržet na pevné oběžné dráze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám