Hlavní obsah

Severokorejský satelit je na oběžné dráze, potvrdil Soul

Soul

Jihokorejské ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že satelit, který v neděli vynesla severokorejská raketa, je na oběžné dráze. Není ale schopno potvrdit, zda satelit Kwangmjongsong 4 funguje.

Foto: Minoru Iwasaki, ČTK/AP

Kouřová stopa za severokorejskou kosmickou raketou

Článek

Jihokorejské ministerstvo obrany podle agentury Jonhap také zveřejnilo podrobnosti o nosiči. „Rozměry rakety dlouhého doletu, její průměr 2,4 metru a délka 30 metrů, jsou stejné“ jako u předchozí rakety Unha-3, která vynesla první severokorejský satelit v roce 2012.

Vzhledem k identické velikosti nosné rakety a stejné trajektorii i podobné hmotnosti nákladu to vypadá, že jde o stejný typ rakety, byť s „malým technickým vylepšením“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle jihokorejského ministerstva vypuštění rakety prokázalo vylepšení stability a spolehlivosti součástí nosiče.

Na orbitě spolu se třetím stupněm rakety

Sama družice je podle Soulu o něco větší a hmotnější než první satelit, který vážil asi 100 kilogramů. Nad Jižní Koreou přelétává čtyřikrát denně. Satelit zatím létá na oběžné dráze společně se třetím vyhořelým stupněm rakety – proto USA uváděly, že Zemi obíhají dva objekty. Třetí stupeň ale brzy klesne do atmosféry. [celá zpráva]

Zatímco Pchjongjang tvrdí, že je ho kosmický program je ryze mírový, USA, Jižní Korea a Japonsko považují vypuštění družice za skrytý test balistické rakety. Podle jihokorejského ministerstva zahraničí chce KLDR vyvinout mezikontinentální raketu o doletu 12 000 km s nosností 250 kg.

Zatím však žádná severokorejská raketa nedoletěla dále než 3000 km. [celá zpráva]

Podle jihokorejského ministerstva obrany ale Sever dosud nezvládl technologii návratu hlavice balistické rakety do atmosféry, což je klíčová technologie pro její vojenské využití jako nosiče jaderných zbraní.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Vypuštění rakety považuje i Čína, která je nejbližším spojencem KLDR, za skrytý test balistické rakety. Vyvolává obavy zejména kvůli tomu, že před měsícem oznámil Pchjongjang úspěšný test vodíkové bomby. Také podle Moskvy se z KLDR stává jaderná mocnost, což tvrdily už v dubnu 2015 USA. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám