Hlavní obsah

Ukrajina míří k předčasným volbám, strana Tymošenkové opustila vládní koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Po neúspěšném pokusu odvolat ukrajinský kabinet odešla ve středu z vládní koalice strana Otčina Julije Tymošenkové. Politička prohlásila, že vláda nebyla demokratická a proevropská. Podle ní pokus o odvolání vyvolává podezření, že šlo o spiknutí. Sílí tak spekulace, že země míří k předčasným volbám.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Julija Tymošenková při úterním zasedání parlamentu

Článek

Předseda parlamentu Volodymyr Hrojsman ve středu při zahájení jednání sněmovny prohlásil, že úterní hlasování krizi nevyřešilo, ale ještě prohloubilo. „Myslím, že je to prosté. Buď do týdne právě zde, v parlamentu, politické síly najdou řešení a navrhnou východisko z této situace, nebo vláda bude muset být zcela restartována, a bude-li to nezbytné – i tento parlament.”

Podiv vyvolala skutečnost, že k udržení vlády přispěli v úterý i někteří členové strany prezidenta Porošenka, který sám vyzval k výměně kabinetu, byť by nová vláda byla opět založená na dosavadní, prozápadní parlamentní většině. Pro odvolání Jaceňuka hlasovalo jen 97 ze 136 poslanců Porošenkova bloku, ostatní se zdrželi nebo odešli ze sálu. [celá zpráva]

„Frakce Otčiny dnes na svém ranním zasedání přijala jediné možné řešení – a tím je odchod z koalice,“ uvedla Tymošenková podle Ukrajinské pravdy. K odchodu vyzval premiéra Arsenije Jaceňuka prezidenta Petro Porošenko. Jádrem koalice přitom jsou právě Porošenkův blok a Jaceňukova Lidová fronta.

„Musíme uvést, že koalice demokratických sil, proevropská koalice, v tomto parlamentu nikdy neexistovala. Vždy existovala jen kuloárová stínová koalice,“ prohlásila Tymošenková. Současně vyzvala k odchodu z koalice další poslance. Opustili ji dva členové Bloku Petra Porošenka Serhyj Kaplin a Oleksandr Sugonjako.

I po odchodu Otčiny, která má 19 křesel, mají poslanecké kluby vládní koalice ve sněmovně stále ještě většinu 243 mandátů. Porošenkův blok má 136 křesel, Jaceňukova Lidová fronta 81 a Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového 26.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Julija Tymošenková

Už loni v září odešla z koalice populistická Radikální strana Oleha Ljaška, jež má 21 poslanců. Ljaško i Jaceňuk jsou bývalí členové Otčiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám